Efter at have taget nogle små ryk nedad de seneste måneder steg ledigheden fra august til september med 700 personer.
Det samlede antal ledige er derfor nu på 151.300 personer, viser tal for bruttoledigheden fra Danmarks Statistik.
- Det kan måske synes overraskende med tanke på, at dansk økonomi i øvrigt viser tegn på begyndende vækst.
- Årsagen til at faldet i ledigheden nu er bremset skyldes da heller ikke, at den økonomiske vækst er bremset op, skriver chefanalytiker i Nykredit, Tore Stramer, i en pressemeddelelse.
Han vurderer, at stigningen skyldes den indgåede aftale om de udfaldstruede dagpengemodtagere, der betyder en langsommere indfasning af den særlige uddannelsesordning frem til udgangen af 2013.
- Det betyder, at en stor del af de personer, der mister retten til dagpenge i stedet vil modtage den særlige uddannelsesydelse og dermed fortsat indgå i bruttoledighedsstatistikken, forklarer han.
Ledighedsprocenten ligger dog fortsat på 5,7 procent, hvilket er den laveste ledighedsprocent i fire år.
Ifølge Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen skal man i forhold til den generelle økonomiske udvikling ikke have forventning om et fremtidig stort fald i ledigheden.
- Den lille stigning i bruttoledigheden er en svag påmindelse om, at det er for tidligt at forvente at den økonomiske aktivitet på nuværende tidspunkt befinder sig på et niveau, der berettiger forventninger om en mere markant bedring på arbejdsmarkedet, skriver han i en kommentar.
Bruttoledigheden er et udtryk for, hvor mange personer, der modtager offentlige ydelser, og samtidig står til rådighed for arbejdsmarkedet.
Jes Asmussen bemærker, at den månedlige AKU-statistik giver et mere retvisende billede af ledigheden.
Den viser, hvor mange danskere, der er arbejdsløse, og som reelt ønsker sig et job. I perioden fra juli-september er ledigheden ifølge denne opgørelse steget med 10.000 personer i forhold til den foregående tre-måneders periode.
/ritzau/