Det var sandsynligvis en fejl, at en aggressiv og plaget mand i seks år var anbragt i forskellige lukkede fængsler.
Det fastslår Østre Landsret onsdag i sagen om den 43-årige psykisk syge, der i 12 tilfælde er blevet udsat for en nedværdigende og umenneskelig behandling.
Samtidig finder landsdommerne dog ikke grund til at kritisere psykiatere for ikke på et tidligere tidspunkt at have vurderet manden som sindssyg.
På den ene side mener de tre dommere, at det er "åbenbart", at manden "kunne forekomme fejlanbragt i fængselsvæsnet."
På den anden side er det ifølge retten ikke en fejl, at manden i forbindelse med flere mentalobservationer ikke blev fundet sindssyg.
Den konklusion kom en psykiater først til, da manden havde været bag tremmer i seks år. Endelig i 2009 blev han overført til Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland.
I en stribe tilfælde var manden farlig for sine omgivelser i flere fængsler, hvor han smadrede inventaret, var voldelig og udslyngede dødstrusler.
Derfor var det i orden i mange tilfælde at fiksere den 43-årige med fodremme, håndremme, mavebælte og handsker, fremgår det af dommen.
Men i fire tilfælde var fastspændingen over stregen, og otte gange var den for langvarig.
Til første kategori hører et eksempel i 2009, da manden i Anstalten ved Herstedvester i næsten fem døgn - helt præcist fire døgn, 22 timer og 50 minutter - var fikseret.
Optakten bestod i, at han havde truet en fængselsfunktionær. Derfor ville de ansatte flytte ham fra en celle med Playstation og tv.
Inde i sikringscellen nægtede han at lægge sig ned, "så han kan blive fikseret med samtlige remme." Det skete med magt, fordi de ansatte ikke ville tage chancer.
Men der var ingen ordentlig begrundelse for indgrebet. Det medførte en så intens fysisk og psykisk lidelse, at det er i strid med menneskerettighederne, fastslår dommerne.
Det samme gælder fastspændingen i to døgn, tre timer og 30 minutter i en sikringscelle i Københavns Fængsler.
Han virkede vred og indædt, og han bad de ansatte om at fucke af. Men der var ingen konkret truende opførsel eller vold, fastslår dommerne.
/ritzau/