Landechef: Syrien kan blive den glemte krig

admin

|

15/03/2014

Dagens topnyheder

Syrien kan blive den glemte humanitære katastrofe. Men helt så galt er det ikke endnu. Det siger landechef fra Dansk Flygtningehjælp Kim Petersen fra Damaskus på treårsdagen for, at konflikten og borgerkrigen brød ud i Syrien.

- Det er for tidligt at sige, at Syrien er den glemte katastrofe. Der er stadig gang i hjælpearbejdet, og FN's Sikkerhedsråd kom for en måned siden med en resolution, der kræver fri humanitær adgang til Syrien, siger Kim Petersen fra Damaskus.

- Men der er bestemt en risiko for, at folk vænner sig til billederne fra flygtningelejre og konflikten glemmes, siger han.

Selv FN's generalsekretær Ban Ki-moon har for nylig være ude og minde om, at situationen i Syrien er "verdens største krise" i øjeblikket, fordi fokus har været på situationen i Ukraine.

Det skønnes, at ni millioner syrere er drevet på flugt, siden urolighederne begyndte for tre år siden i kølvandet på det arabiske forår i Tunesien og Egypten. Af dem er de 6,5 millioner på flugt internt i landet - mens 2,5 millioner er flygtet til nabolande.

- Det er ufatteligt store tal, vi snakker om. Og lige nu er der et sted mellem en kvart og en halv million i Syrien i de områder, vi kan komme til, der ikke har adgang til mad og vand, fortæller landechefen.

- Vores arbejde i landet er gjort vanskeligt af restriktioner, så vi ved ikke, hvor slemt det står til alle steder. Nogle områder er lukket helt af, og det er ikke til at sige, hvordan det ser ud der, siger Kim Petersen.

Han slår fast, at der fortsat er store humanitære behov i landet. Og at der hver måned dukker nye udfordringer op.

- I december flygtede 80.000 mennesker i løbet af få døgn, i februar flyttede 70.000 fra den ene side af Aleppo til den anden - og for 14 dage siden, flygtede 60.000 til en lille by udenfor Damaskus. Der er store tal og med store problemer til følge, siger landechefen.

- Syrien er ikke den største humanitære katastrofe - men det er en af de største, det er helt sikkert, siger Kim Petersen.

/ritzau/