Tre ud af fire unge ser deres forældre som den største ressource, når det kommer til økonomisk rådgivning. Som forældre er du rollemodel og derfor bør du også snakke med dit barn om penge og lære dem om gode økonomiske vaner.
I denne artikel vil vi give dig 6 gode råd til hvordan du kan lære dit barn om penge og økonomi.
1. Start når de er små
Allerede når børnene er 6-7 år gamle, ved de at der er noget der hedder penge. Allerede i denne tidlige alder er det godt at snakke med dit barn om hvad penge er, hvordan man får dem, hvorfor man går på arbejde, hvor mange penge man får for at arbejde, hvad pengene skal bruges til og hvad ting koster. Det kan også være en god ide at snakke om at det ikke altid er sjovt at gå på arbejde, men at det er en nødvendighed, og at jo større ønsker barnet har, jo mere skal du arbejde og være væk fra dem.
2. Lommepenge
En god måde at lære dit barn om penge på, er ved at give dem lommepenge. Køb en sparegris eller en pung og hjælp barnet med at spare op. Det er vigtigt at du gør det til en god oplevelse at spare op, og at barnet selv deltager i beslutningerne om hvad pengene skal bruges til efterfølgende.
3. Indkøb
Lær dit barn at være kritisk når handler om daglige indkøb. Lær dem at man ofte kan få en billigere vare hvis man går efter tilbud eller kigger nederst på hylden i supermarkedet. Det samme kan overføres til når der skal købes nyt tøj eller elektronisk udstyr. Her kan det altid svare sig at kigge efter tilbud, frem for at købe det første og bedste man ser.
4. Snak om lån
Flere og flere unge ender i gældsproblemer, fordi de lokkes af de hurtige og dyre kviklån. Det er derfor en vigtigt at snakke med dit barn om lån. Når børnene er små, kan man snakke med dem om at penge man låner skal betales tilbage - ellers kan det ikke kaldes et lån. Når børnene bliver ældre, kan man snakke med dem om at det faktisk koster penge at tage lån i banken, og hvad ÅOP er.
5. Gaveønsker
Op til jul og fødselsdage er det oplagt at snakke med dit barn om deres gave ønsker. Gør det klart at selvom man ønsker sig noget, er det ikke ensbetydende med at man får det. Det er også en god ide at snakke med børn om hvad realistiske gaveønsker er og at man ikke kan forvente at få den nyeste iPhone til 6000 kroner. Det giver barnet en fornemmelse af penges værdi og at penge ikke er en uudtømmelig størrelse.
6. Behov og ønske
Børn har en tendens til at tro, at bare fordi der er noget man ønsker sig, så er det ensbetydende med at man har brug for det. At lære børnene at kende forskel på ønske og behov, er en god start til at lære dem at tage gode økonomiske beslutninger og at undgå impulskøb.