En nordjysk vagtlæge har siden januar sidste år tjent mindst 2,4 millioner kroner alene ved at tilskynde sine patienter til at deltage i videokonsultationer i stedet for telefonopkald
Sådan fremgår det af en aktindsigt i vagtlægernes brug af denne teknologi, som Radio4 Morgen har fået indblik i, skriver Avisen.
Dette enorme beløb har rejst spørgsmål om lægernes økonomiske incitamenter og dets påvirkning af valget mellem videokonsultationer og telefonkonsultationer.
I en aftale mellem PLO (Praktiserende Lægers Organisation) og regionerne i Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Nordjylland belønnes lægerne økonomisk for hver konsultation, de udfører, med en betydeligt højere honorarsats for videokonsultationer sammenlignet med telefonkonsultationer.
Dette økonomiske system har nu skabt debat om, hvorvidt det får lægerne til at prioritere økonomiske hensyn frem for kvaliteten af behandlingen.
Sundhedsøkonomiprofessor Jes Søgaard fra Syddansk Universitet har udtrykt sin bekymring over denne honorarstruktur:
“Umiddelbart forekommer det uhensigtsmæssigt, at man har en honorarstruktur, som gør, at man ikke kan udelukke økonomitænkning i lægernes valg af konsultationstype.”
Lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet, Einar Baldvin Baldursson, har også delt sin bekymring:
“Uanset om man interesserer sig primært for pengene eller ej, så bliver man langsomt bragt til at betragte det som en positiv ting at gøre det, der giver flest penge i lommen, og det vil helt automatisk undergrave hensynet til kvalitet.”
Brugen af videokonsultationer i lægevagten er steget i alle regioner, især under COVID-19-pandemien.
Dette har ført til en stigning på 30 procent i brugen af videokonsultationer i de fire resterende regioner i løbet af det seneste år.
Det er bemærkelsesværdigt, at få læger har stået for en stor del af denne stigning.
For eksempel har den nordjyske læge, der har tjent mindst 2,4 millioner kroner på videokonsultationer, udført hver fjerde videokonsultation i hele Region Nordjylland.