Efter at være steget uafbrudt i 21 er der sket noget overraskende med danske kvinders middellevealder i Danmarks Statistiks seneste opgørelse.
Den er nemlig faldet med 0,2 år, så kvinder nu i gennemsnit lever 82,5 år.
Det er dog fortsat betragteligt højere end mændene, der trods en stigning på 0,2 år kun har en middellevealder på 78,6 år.
På nuværende tidspunkt kan det dog være vanskeligt at sige, hvad der er grunden til, at der er et lille fald i kvindernes levetid i år, siger fuldmægtig i Danmarks Statistik Jens Bjerre.
- Det kan være, at kvindernes levetid er begyndt at stabilisere sig, og at deres levetid ikke vil stige så meget mere. Men det kan også være et udtryk for statistiks usikkerhed, fordi der er flere kvinder, der døde sidste år end normalt.
- Men det kan vi først se om en årrække, siger han til Ritzau.
Dog ser det positiv ud for mændene, selv om de stadig levere kortere tid end kvinderne.
- Siden 1990 er forskellen i mænd og kvinders levetid blevet indsnævret med næsten to år. De sidste 30 år er mændene altså begyndt at hale ind på kvinderne, selv om der selvfølgelig stadig er en forskel på, hvor lang tid vi lever.
- Det peger i retning af, at mændenes arbejdsforhold og den måde, de lever på, har betydning for, hvor længe de lever. Og det bliver spændende at se, om mændene i fremtiden vil hale yderligere ind på kvinderne, siger Jens Bjerre.
Hvis dødeligheden i 2014/15 ellers holder sig på samme niveau i fremtiden, vil 68 procent af de piger, der bliver født i år, blive 80 år. 31 procent til kunne fejre 90-års fødselsdag, og 3,4 procent af pigerne vil blive 100 år gamle.
Middellevetiden angiver det gennemsnitlige antal år, som en nyfødt vil leve under den forudsætning, at den nuværende aldersbetingede dødshyppighed forbliver konstant.
Det er dog ikke helt realistisk, for dødeligheden har været faldende gennem mange år, og derfor vil de nyfødte formentlig blive ældre, end prognoserne forudser.
/ritzau/