Mere end hver fjerde voksne er ramt af mindst to kroniske sygdomme, og antallet stiger.
Ifølge et nyt nationalt forskningsstudium har de kroniske sygdomme tendens til at klumpe sig sammen og af og til i hidtil ukendte mønstre af multisygdomme.
Gigt- og lungelidende KOL-patienter har for eksempel mere end dobbelt så stor risiko for også at have ryglidelser.
Sådan lyder en af konklusionerne fra undersøgelsen fra Defactum (det tidligere Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvikling) i Region Midtjylland.
Men når patienter kæmper med flere sygdomme, så kommer det stærkt specialiserede sundhedsvæsen ofte til kort. Det at være i langvarig behandling for en række sygdomme bliver et nærmest uoverskueligt fuldtidsarbejde for patienterne.
Samtidig øges risikoen for bivirkninger med mange forskellige slags medicin.
- Mange ældre med gigt får for eksempel præparater mod smerter, som sammen med blodtrykssænkende medicin let giver dehydrering. Derfor er det vigtigt, at medicinen koordineres, siger en af forskerne bag studiet Finn Breinholt Larsen.
Studiet viser mange uventede sammenfald af kroniske sygdomme. Som at patienter med leddegigt har dobbelt så høj sandsynlighed for en psykisk lidelse samt migræne.
Patienter med den kroniske lungesygdom KOL har ikke overraskende også forøget risiko for astma. Men de har altså også dobbelt så høj risiko for rygsygdomme og psykiske lidelser.
- Har du én kronisk lidelse, er du rigtig godt stillet i det danske sundhedssystem med højt specialiserede læger inden for deres felt. Men har du flere kroniske lidelser, er det værre, siger Finn Breinholt Larsen.
- Lægevidenskaben har med rette fejret store triumfer på udtalt specialisering og fokus på det syge sted. Nu ser vi bare et stigende behov for at se på kroppen i en bredere sammenhæng, siger han.
/ritzau/