Kritik af EU's korruptionsrapport: Ingen nye oplysninger

admin

|

03/02/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En ny rapport med fokus på korruptionsbekæmpelse i EU-landene, som EU-Kommissionen mandag har offentliggjort, er skuffende læsning og indeholder ikke væsentlige nye oplysninger.

Det mener organisationen Transparency Internationals (TI) danske afdeling.

- Rapporten er baseret på allerede fremlagte rapporter fra især OECD, Europarådet og TI Danmark og fremkommer derfor som sådan ikke med noget nyt, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

- TI finder det beklageligt, at rapporten udelukkende bygger på allerede eksisterende rapporter og håber, at kommissionens egen efterforskningsenhed vil blive inddraget i udarbejdelsen af næste rapport, som skal publiceres i 2015, lyder det.

I Transparency International Danmark glæder man sig dog over, at EU-Kommissionen har forholdt sig til noget af den kritik, som tidligere er blevet fremsat af organisationen.

Det drejer sig om manglende beskyttelse af whistleblowers, manglende gennemsigtighed i partifinansieringen og manglende ihærdighed i efterforskningen af eksisterende sager, skriver TI.

Overordnet konkluderer rapporten ifølge TI, at de europæiske lande bør gøre mere for at forhindre korruption og for at genoprette tilliden til regeringerne.

Rapporten identificerer desuden flere systematiske problemer i det manglende fokus på interesser mellem politikere og private firmaer, især i forbindelse med partistøtte.

Men der er stadig beghov for mere konkrete tiltag, mener TI.

- Korruption bliver ikke stoppet af nationale grænser, og EU bør derfor arbejde på en fælles strategi for at håndtere truslen mod de nationale markeders integritet.

- Desuden er der behov for en fælles lovgivning på whistleblowerområdet, der i øjeblikket er mangelfuld i langt de fleste EU-lande, herunder Danmark.

- Rapporten formår desværre ikke at fremsætte detaljerede anbefalinger til, hvordan en sådan lovgivning kunne se ud, eller hvordan adgang til information for potentielle whistleblowers kan gøres lettere, lyder kritikken fra Transparency International Danmark.

/ritzau/