Der skal hverken tages særligt hensyn til lokale leverandører eller bruges sociale klausuler, når det offentlige skal sende opgaver i udbud, hvis pengene skal bruges mest effektivt.
Det konkluderer Produktivitetskommissionen i sin sjette rapport, som handler om offentlig-privat samarbejde.
- Brug af sociale klausuler og særlige hensyn til lokale leverandører inden for lovens rammer kan begrænse antallet af bud og gør det uklart, om ordregiver opnår den laveste pris, konkluderer kommissionen i rapporten.
Sociale klausuler bruges for eksempel til at fremme ligestilling eller skaffe flere praktikpladser i virksomheder, men den slags bør politikerne alene tage sig af.
Samfundsmæssige problemer løses mest effektivt gennem målrettede politiske tiltag, lyder det fra kommissionen og uddybes af Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen:
- Vi anerkender bestemt, at der ligger vigtige samfundsmæssige målsætninger til grund for de sociale klausuler. Men vi peger på, at der kan bruges mere målrettede instrumenter, som ville skabe større effektivitet, siger formanden og fortsætter:
- Der er bedre instrumenter til at opfylde de mål, som man gerne vil have opfyldt med de sociale klausuler. De sociale klausuler hæmmer konkurrencen om de offentlige bygge- og anlægsopgaver.
En del af kommunerne har i dag indført sociale klausuler for eksempel i form af krav om nye lærepladser, når opgaver sendes i udbud.
Sociale klausuler har også været et varmt politisk emne.
Blandt andet havde Enhedslisten med som krav ved de seneste finanslovforhandlinger i efteråret, at danske løn- og arbejdsvilkår skal gælde for alle de opgaver, som kommunerne sender i udbud, hvilket dog blev skudt ned af regeringen.
I 2012 brugte statskassen og kommunerne 385 milliarder kroner på offentlige serviceydelser.
Kun en fjerdedel af opgaverne blev sendt i udbud, men Produktivitetskommissionen anbefaler, at langt flere offentlige opgaver sendes i udbud fremover.
/ritzau/