Kommissær: Vi skal med på gmo-bussen

admin

10 år siden

|

03/03/2014

Dagens topnyheder

Skal EU-landene selv kunne bestemme, om der skal dyrkes genmodificerede afgrøder (gmo) på deres territorier eller ej - det er hovedspørgsmålet i en årelang debat, som mandag er blevet taget op igen blandt EU's miljøministre i Bruxelles.

EU's sundhedskommissær, Tonio Borg, gør det klart, at han synes, at ministrene skal gå videre med forslaget.

- Vi skal ikke bygge en helt ny bus. Vi skal hoppe på den, der er her. Chaufføren er klar til at køre, siger han.

Den danske miljøminister, Kirsten Brosbøl (S), gør det klart, at Danmark er klar til at hoppe med på bussen - et kompromisforslag udarbejdet af det græske EU-formandskab.

Forslaget lægger sig tæt op af et forslag, som det danske EU-formandskab arbejdede for at få igennem i 2012, men uden held.

- Tiden er inde til, at vi genoptager forhandlingerne. Og jeg kan fuldt ud støtte formandskabets kompromisforslag, siger Kirsten Brosbøl i debatten med sine EU-kolleger.

I sidste måned lykkedes det ikke EU's europaministre at blive enige om at godkende en ny type genmodificeret majs, og derfor er det nu op til EU-Kommissionen at tage den endelige beslutning.

- Én ting står helt klart. Nemlig at hvad enten man er for eller imod dyrkning, så fungerer det eksisterende system ikke. Vi kan ikke udsætte beslutningen om gmo i al evighed, siger den britiske miljøminister, Owen Paterson.

Det var formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, som i 2010 kom med det oprindelige forslag om, at EU-landene selv skal kunne beslutte, hvorvidt man vil have eller hellere være fri for, allerede EU-godkendte gmo-afgrøder i de enkelte EU-lande.

Mandag blev både det græske og et fransk kompromisforslag debatteret. Tonio Borg gjorde det imidlertid klart, at det ikke er tid til at "bygge en ny bus" med henvisning til det franske forslag.

Frankrig vil oprette kontrolorganer i de enkelte medlemsstater, som skal forholde sig til nye gmo-afgrøder. I debatten var der dog størst opbakning til at gå videre med det græske forslag.

Formandskabet håber, at medlemslandene kan nå til enighed om en aftale, inden det næste italienske formandskab overtager til juli.

/ritzau/