Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har før været i politisk modvind, men anklagen om misbrug af offentlige midler har ført ham ud i et decideret stormvejr.
Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, efter at Morten Messerschmidt efter eget valg trækker som formand for Dansk Folkepartis gruppe i EU-Parlamentet.
Det sker, efter at der i længere tid har været uro om den politiske alliance Meld og den tilhørende fond Feld. Det har ført til, at DF'eren i denne uge blev politianmeldt af sin tidligere partifælle og medlem af Europa-Parlamentet Rikke Karlsson.
- Sagen er mere alvorlig, end det han har været igennem tidligere. Også fordi kritikken har været meget skarp både fra hans partifæller og fra myndighederne, siger Hans Engell.
Morten Messerschmidt trådte i 2007 ud af DF efter anklager i pressen om, at han havde heilet og sunget sange af nazistisk observans i Grøften i Tivoli. Og i 2014 måtte han også trække sig som formandskandidat i parlamentsdelegationen efter kritik af hans politiske profil.
- Den her sag er et kæmpe stort nederlag for Morten Messerschmidt. Mange har set ham som en "coming man" i dansk indenrigspolitik, men den her sag svækker ham betragteligt, siger han.
Hans Engell regner dog på ingen måde med, at Messerschmidt er færdig i politik.
- Jeg mener ikke, at han er ude på grund af det her. Men det tyder på manglende dømmekraft i brugen af offentlige midler, også selv om han ikke selv føler, at der er noget galt.
I maj 2016 afgjorde Europaparlamentets politiske ledelse, præsidiet, at Meld og Feld har misbrugt EU-midler til at føre dansk kommunal valgkamp. Meld skulle tilbagebetale knap tre millioner kroner. Dansk Folkeparti har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage.
/ritzau/