Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har selv sagt, at han og den smalle V-regering vil være ydmyge over for opgaven med at lede Danmark.
Men ydmyg har han bestemt ikke været de seneste uger, hvilket blev udstillet i Eva Kjer Hansen-sagen.
Det vurderer Helle Ib, Børsens politiske kommentator.
- Vi må bare konstatere, at mange mennesker i toppolitik, der når så langt som Løkke gør, at for dem er ydmyghed ikke noget, der ligger lige for. Det er et kort, man kan spille, når det er absolut nødvendigt, siger hun til Ritzau.
Eva Kjer Hansen (V) valgte lørdag at trække sig som miljø- og fødevareminister. Et flertal i Folketinget anført af regeringens støtteparti De Konservative havde mistet tilliden til ministeren i forbindelse med landbrugspakken.
Regnemetoderne i aftalen var misvisende, lød kritikken blandt andet. Men Løkke var uenig, og han truede sågar med et folketingsvalg.
Det var mere sandsynligt end en ministerfyring, lød det fra Løkke, som lagde et gevaldigt pres på K-formand Søren Pape Poulsen.
- Alene det, at Løkke kunne finde på at køre de helt store trusselskanoner i stilling over for De Konservative, vidner ikke om en større ydmyghed.
- Men for at være på dette plan i politik, er man nødt til at have et magtgén for at overleve selv.
- Det ydmyge er simpelthen ikke det mest fremtrædende karaktertræk, men det aktiveres engang imellem, når det er nødvendigt for at bevare magten, siger Helle Ib.
Løkke og regeringen analyserede sagen om landbrugspakken forkert, mener hun.
- Hele dette forløb kunne formentlig være undgået, hvis regeringen havde håndteret De Konservatives betænkeligheder med lidt større imødekommenhed og ydmyghed.
- Løkke begyndte at brygge videre på den hån, der var mod Rasmus Jarlov (fødevareordfører for K, red.) og Søren Pape.
- Altså at De Konservative ikke kunne finde ud af at møde op til forhandlingerne og ikke kunne læse tabellerne korrekt. Den hån og latterliggørelse blev taget et niveau op med de hårde trusler, som Løkke kom med, siger Helle Ib.
/ritzau/