Kolleger til dræbt sosu: Hårde kriminelle fylder bostederne

admin

451 uger siden

|

03/04/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kolleger til den 57-årige social- og sundhedsassistent Vivi Nielsen, der langfredag blev slået ihjel på et bocenter for psykisk syge i Roskilde, mener, det er på tide at gøre noget ved forholdene på landets psykiatriske bosteder.

Det skriver Fagbladet FOA, som har talt med en række tillidsrepræsentanter på bocenteret Lindegården, hvor stofmisbrug og voldsepisoder er blevet en indgroet del af hverdagen, fortæller tillidsrepræsentant Jette Lindstrøm.

- Det er blevet vores hverdag, at vi har en lille gruppe, der er psykotiske, men de kan ikke blive indlagt, siger hun til Ritzau.

Sammen med to andre tillidsrepræsentanter og en tredje kollega fortæller hun om forholdene på Lindegården og bostederne generelt.

- Dette her skal ikke være sådan en sag, som er glemt om tre uger, og så gør vi, som vi plejer, siger Jette Lindstrøm.

Ifølge de fire kolleger handler det om, at forholdene og sikkerheden skal være i orden.

Der skal blandt andet stå senge klar til indlæggelse, hvis behovet opstår. Lovgivningen skal ændres, så beboerne lettere kan tvangsindlægges på såkaldt røde papirer, når de ansatte på bostedet vurderer, at der er behov for det.

- Flere ville få det bedre af at have et længere, stabiliserende indlæggelsesforløb i trygge rammer. Det er ikke-eksisterende i øjeblikket. Vi har simpelthen lukket for meget ned, og vi har hårdt brug for flere sengepladser, siger Jette Lindberg.

Der skal en højere normering på bostederne, så de svage beboere skærmes bedre, og konflikter bedre kan undgås. Der er også brug for en mellemstation mellem hospital til bosted.

Endelig bør pengene til psykiatrien tages fra én og samme kasse, så regionernes og kommunernes strid, om hvem der skal betale for hvilken behandling, forsvinder.

Godt nok er der i årene 2007-2014 oprettet 130 nye retspsykiatriske sengepladser. Men i samme periode er knap 500 almindelige psykiatriske sengepladser blevet nedlagt, og det får ikke kun konsekvenser for de udsatte medarbejdere.

Beboerne ender ofte som kastebold mellem kommunernes bosteder og regionernes hospitaler, mener de.

- Vi er uddannet til at håndtere de beboere, som det er meningen, vi skal have. Dem, der bliver visiteret til socialpsykiatrien.

- Jeg kan ikke udføre det arbejde, jeg er ansat til, for jeg skal hele tiden slukke ildebrande og løse konflikter. Det betyder, at de beboere, der rent faktisk er visiteret til socialpsykiatrien, isolerer sig, fordi de ikke tør færdes i fællesområderne, siger hun.

I de seneste år er antallet af retspsykiatriske patienter mere end tredoblet fra 1445 i 2001 til 4393 i 2014. Det fremgår af en rapport fra Sundheds- og Ældreministeriet fra december i fjor.

/ritzau/