Kebabbens opfinder er død

Ann Katrine Warren

|

27/10/2013

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du har næppe skænket ham mange tanker, når du på vej hjem efter en bytur er blevet sulten. Men Kadir Nurman er manden bag döner-kebabben, og nu er han død i en alder af 80 år. Det skriver BBC.

Kadir Nurman satte en bod op i Vestberlin i 1972, hvor han solgte grillet kød og salat i fladbrød. Han havde bemærket det hurtige tempo i byen og tænkte, at de travle berlinere måske ville synes om et måltid, de kunne tage med sig.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Siden er fladbrødet med shawarma blevet en af de mest populære fastfood-måltider i Tyskland og alle andre steder. Der findes i dag mere end 16.000 kabab-steder alene i Tyskland.

Kadir Nurman, som emigrerede fra Tyrkiet til Tyskland i 1960, tog aldrig patent på sin opfindelse, og tjente derfor heller aldrig de store summer på kebabben.

I et interview med avisen Frankfurter Rundschau i 2011 understregede han dog, at pengene heller ikke betød det store. Han var bare glad for, at så mange tyrkere kunne leve af at sælge döner-kebab, og at så mange mennesker spiste dem.

I 2011 blev Kadir Nurman endelig anerkendt, som manden bag kombinationen af kød, salat og fladbrød af Sammenslutningen af Tyrkiske Dönerproducenter i Tyskland.