Bagerne må ikke længere putte lige så meget kanel i deres kanelsnegle, som mange af dem plejer.
En EU-forordning regulerer nemlig, hvor meget kanel EU-borgere må få indenbords. Og den grænseværdi overskrider hver anden bager. Det skriver DR Nyheder.
Kanel indeholder stoffet kumarin, som er skadeligt for leveren.
Derfor har EU reguleret, hvor meget kanel der må bruges i traditionelt og sæsonbetonet bagværk, og hvor meget der må bruges i almindeligt bagværk.
Ifølge Fødevarestyrelsen er kanelsnegle og kanelstænger ikke sæsonbetonet eller traditionelt bagværk, fordi kagerne kan købes hele året rundt.
Derfor må der være mindre kanel i snegle, end der må være i for eksempel brunkager, da de kun sælges i juletiden. Men den beslutning er bagerne uenige i.
- Kanelsnegle og kanelstænger er jo traditionelt bagværk, siger Hardy Christensen, der er bager og formand for de danske bagere og konditormestre, til DR.
- Det drejer sig om, at vi kan beholde kanelsnegle og kanelstænger i Danmark, siger han.
Men Fødevarestyrelsen afviser, at kanelsneglen er i fare for at blive udryddet som følge af kanel-kontrollen.
- Vi er ikke ude på at forbyde kanelsnegle overhovedet, siger konsulent i Fødevarestyrelsen, Birgit Bønsager, til Ritzau.
- Vi mener godt, at bagerne med lidt bedre styring på deres tilsætning af kanel, kan overholde grænseværdierne og blive ved med at lave deres kanelsnegle, siger hun.
Kanelsneglen skal overholde en lav grænseværdi på 15 milligram kumarin per kilo bagværk. Derimod må julekager indeholde helt op til 50 milligram kumarin.
Halvdelen af alle de kontrolprøver, som Fødevarestyrelsen har foretaget af kager med kanel hos danske bagere, overholder ikke grænseværdierne.
- Nogle bagere bruger under de 15 milligram, og så er der nogen, der skiller sig markant ud og bruger meget mere. Vi stiller bare lidt højere krav til bagerne om, hvor meget kumarin, de putter i deres kager.
I Sverige har myndighederne godkendt kanelsnegle som værende traditionelt bagværk, så de kan indeholde de høje grænseværdier på 50 milligram per kilo.
/ritzau/