Taxachauffører går for vidt, når de samler blandt andet navne og fødselsdatoer på Uber-chauffører i et register på Facebook, mener flere eksperter i persondataloven.
Registret er oprettet af en gruppe taxachauffører, der gør det for at vise omfanget af det, de opfatter som ulovlig piratkørsel.
Men de er nok gået et skridt for langt, lyder vurderingen fra eksperter ifølge Berlingske.
- Ytringsfrihedshensyn kan bære meget, når der er tale om en debat som denne, men der bliver gået for langt i den indsamling og offentliggørelse, der sker. Det er ikke nødvendigt at nævne folks fødselsdatoer og navne for at have en diskussion om Uber, siger Hanne Marie Motzfeldt, ph.d. og ekspert i persondataret på Syddansk Universitet, til Berlingske.
Antallet af danskere der tjener penge på at køre som chauffør for Uber, vurderes at være omkring 1500. Striden går på, om de bedriver ulovlig taxakørsel, eller om Uber blot er samkørselstjeneste mellem private.
Facebook-gruppen er dog et skridt for langt, lyder vurderingen.
- Man må tage et skridt tilbage og stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor laver man egentligt den her registrering? Formålet er næppe positivt, og det ligner, at man advarer mod chaufførerne og Ubers tjeneste, siger Nis Peter Dall, partner og IT-advokat i firmaet Bird og Bird, til Berlingske.
Ifølge ham går Uber-registret over stregen, fordi det minder om et såkaldt advarselsregister, og det er ulovligt, medmindre det er godkendt af Datatilsynet.
Det er stadig uafklaret, om Ubers tjeneste står på den rette side af loven. En retssag i Københavns Byret skal klarlægge, om chaufførerne kan straffes for at køre piratkørsel.
Når den sag er afsluttet i juni, kan en større sag mod selskabet eventuelt begynde, har justitsminister Søren Pind (V) tidligere slået fast.
/ritzau/