Italien redder over 5000 bådflygtninge på få dage

admin

10 år siden

|

09/06/2014

Dagens topnyheder

De seneste døgn har været mere hektiske end normalt for den italienske flåde.

Siden torsdag har kystvagten, der patruljerer i Middelhavet, reddet 5200 mænd, kvinder og børn fra overfyldte fartøjer på vej mod Europa.

Blandt de mange passagerer - immigranter fra blandt andet Syrien, Eritrea og lande syd for Sahara - havde tre mistet livet undervejs.

En talsmand for flåden siger til Reuters, at gode vejrforhold er en af grundene til, at de mange tusind immigranter søger mod Europa netop nu.

Den overvældende tilstrømning har presset italienerne til det yderste, og lokale embedsmænd på Sicilien beder nu om hjælp.

- Europa kan ikke bare vende os ryggen, siger Lillo Firetto, der er borgmester i havnebyen Porto Empedocle.

- Det her er ikke kun Siciliens grænse, det er også Europas, siger han.

Italien har gentagne gange bedt andre EU-lande om hjælp og opfordret dem til at slutte sig til redningsarbejdet i Middelhavet, men indtil videre har kun Slovenien budt sig til.

Det skete, da landet stillede et enkelt skib til rådighed i to måneder sidste år.

Den italienske mission i Middelhavet - Mare Nostrum (Vores Hav, red.) - blev iværksat sidste oktober, efter at 366 immigranter druknede nær Sicilien.

Efter tragedien skød EU 30 millioner euro i en pulje, der primært er blevet brugt til at støtte faciliteter til immigranter på land.

Antallet af immigranter, der har nået Italien i år, har allerede overgået de 40.000, der ankom i 2013.

Hvis tilstrømningen fortsætter med samme styrke, som man ser nu, ventes tallet at overstige rekorden fra 2011, hvor 62.000 satte kursen mod Europa i kølvandet på Det Arabiske Forår.

Ifølge det italienske indenrigsministerium rejser to tredjedele af immigranterne videre til andre EU-lande.

/ritzau/Reuters