Hvis du har hakket oksekød i fryseren, kan det være tid til at tjekke, hvor det kommer fra.
2024 har nemlig været et særdeles usædvanligt år for salmonella-relaterede sygdomsudbrud, hvor to store hændelser har sendt i alt 133 danskere i sygesengen.
Det skriver TV Midtvest.
Et år der stikker ud
Statens Serum Institut (SSI) kalder situationen unik.
Ifølge afsnitsleder Luise Müller fra SSI er det ikke normalt, at hakket oksekød er så hårdt ramt:
"Det er ikke et normalt år i forhold til hakket oksekød. Det er helt unikt, at vi har set to så store udbrud," siger hun.
De to store salmonellaudbrud i år har haft henholdsvis 68 og 65 registrerede smittede, men det faktiske antal kan være langt højere.
Müller forklarer, at mange tilfælde sandsynligvis aldrig bliver meldt, da sygdommen ofte forløber mildt:
"Vi ved, at salmonella kan give et relativt mildt sygdomsforløb, som man ikke går til lægen med."
Seneste tilbagekaldelse og tidligere mønstre
Weekenden bød på endnu en tilbagekaldelse af hakket oksekød grundet salmonella.
Sidst Danmark oplevede et lignende udbrud relateret til hakket oksekød var i 2019
Det hakkede kød har ikke været eneste synder i år. SSI meldte i oktober om yderligere 22 salmonellatilfælde forårsaget af babyspinat og rucola.