Løbere fra 91 lande stillede søndag op til start til Copenhagen Marathon. Det er flere nationaliteter end nogensinde før i løbets 37 år lange historie, fortæller direktøren for Copenhagen Marathon, Dorte Vibjerg.
- Verden har virkelig fået øjnene op for København som by. Samtidig er flere af de andre store bymaraton begyndt at blive lidt trængte, hvilket også spiller ind, siger hun og tilføjer:
- Vi har fået skabt en meget intim stemning i København, i og med at det nok er det eneste bymaraton i verden, hvor man udelukkende løber inde i byen.
I år var 32 procent af de 10.906 tilmeldte løbere således udlændinge. Året før var det 27 procent, mens det i 2014 var 20 procent.
- Vi nærmer os tilstande, der ligner Berlin Marathon med de her mange udenlandske deltagere fra mange forskellige nationer. I Berlin er procentdelen af udlændinge 40 procent, siger Dorte Vibjerg.
Og det var ikke kun ekstraordinært mange udenlandske løbere, der kunne spottes på ruten søndag. Også antallet af kvindelige løbere satte i år rekord, fortæller løbsdirektøren.
- I år var 25 procent af løberne kvinder sammenlignet med 20 procent sidste år, siger hun.
Dorte Vibjerg forklarer stigningen i antallet af kvinder med, at de 42,195 kilometer ikke længere virker som en så ekstrem distance som tidligere.
Generelt satte høj solskin og masser af varme sit præg på den 37. udgave af Copenhagen Marathon.
- Det blev ret varmt over middag, og derfor så vi også en del dehydreringer undervejs, siger Dorte Vibjerg.
Med knap 11.000 deltagere er det ifølge hende normalt, at mellem 600 og 900 udgår, og i år udgik omkring 900 løbere.
Københavns Politi oplyser, at det søndag fik 37 ambulanceopkald i forbindelse med løbet. Ingen af hændelserne var dog alvorlige.
Det blev Aschalew Biru Hunde fra Etiopien, som vandt Copenhagen Marathon 2016 i tiden 2.20,47 timer.
Hos kvinderne var Gladys Kibiwot fra Bahrain hurtigst i tiden 2.36,58 timer.
Løbsrekorden fra Copenhagen Marathon lyder på 2.14,16 timer og blev sat af danske Svend Erik Kristensen i 1987.
/ritzau/