Politiets adfærd i den såkaldte kørestolssag strider mod FN's torturkonvention.
Det siger Karin Verland, der er direktør i Dansk Institut Mod Tortur, Dignity. Organisationen mener ikke, der er tale om tortur i gængs forstand, men at der er tale om en nedværdigende behandling, hvilket også hører ind under FN's torturkonvention.
- Der er intet, der retfærdiggør eller legitimerer den ydmygende behandling, politiet udsætter manden med lammelse for. Der er heller ingen grund til at lade ham ligge eller stå hen over ham på den måde, siger Karin Verland.
- Det er en overdreven brug af magt grænsende til nedværdigende behandling og uden respekt for den menneskelige værdighed, siger direktøren.
Mandag offentliggjorde Politiken en video på sin hjemmeside, hvor en kørestolsbruger falder til jorden efter nærkontakt med en betjent på Blågårds Plads på Nørrebro i København.
Efterfølgende lader politibetjenten den handicappede mand ligge på asfalten, og ifølge Politikens øjenvidner kører de to betjente på stedet væk fra Blågårds Plads uden at hjælpe manden tilbage i sin kørestol.
- Det må have været skræmmende for borgeren at blive væltet ud af sin stol og så derefter have en uniformeret betjent - med al den autoritet han besidder - lænende ind over sig på en truende måde, siger Karin Verland.
Politiet er tidligere blevet dømt for at have udført nedværdigende behandling.
I forbindelse med masseanholdelserne ved klimatopmødet i København i 2009 sad anholdte demonstranter bagbundet i flere timer på kold asfalt, hvor flere tissede i bukserne, da det ikke var muligt at komme på toilettet.
/ritzau/