Selv om nattens skybrud gav vand i kældrene flere steder på Sjælland, så går det den rigtige vej med sikringen af landet mod monsterregn.
Det siger Lars Therkildsen, der er formand for Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) og administrerende direktør i Hofor, Hovedstadens Forsyningsselskab.
- I forhold til det store skybrud for fem år siden ville vi i dag have stået 30 procent bedre end dengang, siger han.
Skybruddet dengang kostede i alt ni milliarder kroner.
- I første omgang er der mange steder rundt i landet udenfor de største byer høstet mange lavthængende frugter, som ikke har været så dyre, såsom at bruge grønne idrætsområder til at lede regnvandet hen til, siger han.
Kommunerne er også i fuld gang med at skille regnvand fra spildevand, så vandet ved skybrud ikke påvirker kapaciteten i spildevandsledningerne. Dermed minimeres risikoen for, at kloakvand presses ind i boligerne.
Lars Therkildsen vurderer dog, at der vil gå yderligere 10-12 år, før man er fremme ved målet.
- Til den tid kan vi forebygge 70-80 procent af de skader, vi tidligere har set ved skybrud, siger han.
- Mange husejere gør selv en vigtig indsats for at sikre deres bolig mod skybrud.
- Vi er derfor i dialog med forsikringsselskaberne om muligheden for, at folk får en rabat på deres forsikringspræmie, når de investerer i bedre sikring mod oversvømmelse, siger han.
Det kan være i form af et højvandslukke, der beskytter boligen mod vand fra kloakken ved skybrud.
Under daglig drift passerer spildevandet forbi højvandslukket ud i kloakken. Ved skybrud lukker det automatisk, så der ikke kan strømme vand den anden vej ind i boligen. Man kan også anlægge dræn og installere pumpebrønd.
Borgere, der ønsker at håndtere regnvand på egen grund, skal dog være opmærksomme på visse regler. For at få lov til at nedrive regnvand på egen grund, kræver det tilladelse fra kommunen.
/ritzau/