Da vi taler med Nikolaj Astrup Madsen via en knitrende Skype-forbindelse, har han ikke alverdens tid. Han og kæresten Michelle er i Sri Lanka, men de skal videre til Thailand inden længe.
Mens vintermørke og frostgrader får danskerne til at blive indendørs, holder parret sig beskæftiget med at ø-hoppe, bestige bjerge og smage på verden.
- Vi har rejst på denne her måde i nogle år. Vi startede med at bo i Kina i et år, og da kom vi hjem, var vi enige om, og vi stadig havde lyst til at rejse, fortæller den 29-årige globetrotter.
For halvandet år siden tog kæresteparret derfor ud i verden igen efter at have indgået en aftale:
- Vi havde lyst til flere eventyr, så vi snakkede om, hvordan det kunne lade sig gøre. Vi blev enige om, at min kæreste, som var nyuddannet fra CBS, skulle starte et firma op som selvstændig freelancekonsulent inden for marketing, og så skulle vi kombinere det med at rejse. Hvis det gik dårligt, ville vi tage hjem til Danmark efter et år, så hun kunne få et normalt job. Hvad var det værste, der kunne ske? Så den deal lavede vi.
Nikolaj Astrup Madsen er ligesom sin kæreste selvstændig og har gang i en række iværksætterprojekter. Hvor på kloden, de opholder sig, betyder derfor ikke noget, så længe der er en internetforbindelse.
25 lande i 2016
Efter et år på farten kunne parret konstatere, at deres plan var lykkedes. I dag, 18 måneder senere, tjener de begge omtrent det samme, som de ville gøre, hvis de havde et almindeligt fuldtidsjob i Danmark.
Derfor har de ingen planer om at vende snuderne hjemad - de har slet ikke fået nok endnu.
- Det er gået superfint. Nu er der sket et skift fra, at vi før betragtede det som et årsprojekt til, at vi nu betragter det som en livsstil, der er mere eller mindre permanent.
- Vi begyndte i Barcelona, hvor vi var i fire-fem måneder. Sidste år boede vi i Marokko, Brasilien, Chile, Italien og nogle måneder i Barcelona igen. Ved siden af det tog vi nogle mindre ture. Blandt andet til Rusland, hvor vi besteg det højeste bjerg på det europæiske kontinent. Og så var vi i Kenya og på roadtrip gennem Østeuropa, fortæller Nikolaj Astrup Madsen.
Han husker især turene til Rusland og Kenya som noget specielt, og derudover fremhæver han at blive vist rundt og bo hos de lokale, som gør oplevelsen autentisk.
I år planlægger kæresteparret at besøge 25 lande.
- Planen for 2016 er at opleve Asien, så vi startede i Malaysia i begyndelsen af januar. Nu er vi på Sri Lanka og tager videre til Thailand, og så skal vi til Vietnam, Indonesien og Burma, og så er planen bare at slutte i Japan sidst i april. Til sommer tager vi til Europa, og så bruger vi efteråret i Afrika, hvor vi tager tilbage til Kenya og rejser hele vejen ned til Sydafrika.
Det er ikke billigt for parret at udforske jordkloden, men de bruger overraskende nok færre penge nu, end de gjorde, da de boede i en andelslejlighed på Frederiksberg for halvandet år siden.
Nikolaj Astrup Madsen fortæller, at han og hans 26-årige kæreste Michelle havde en husleje på godt 8.000 kroner om måneden, da de boede på Frederiksberg. Nu betaler de omtrent det samme for at have tag over hovedet, primært via privatudlejning, men deres almindelige forbrug er samtidig faldet.
- Vi besøgte nogle ret dyre lande sidste år, og vi bruger en del penge på at flyve og rejse rundt, men sidste år brugte vi kun cirka 90 procent af, hvad vi brugte i samme periode året før hjemme i Danmark. Så det er faktisk billigere for os at være på jordomrejse end at bo på Frederiksberg.
Prioriterer at opleve
Nikolaj Astrup Madsen forklarer, at han og kæresten hverken lever skrabet eller sparer på oplevelserne. De har bare ikke længere nogen grund til at købe dyre møbler, elektronik og beklædning fra de nyeste tøjkollektioner.
- Jeg foretrækker at rejse med én rygsæk, og der kan ikke være ret meget i. Vi køber ikke nye ting. Vi lider ligesom ikke længere af den der IKEA-kultur, hvor man køber ny sofa eller nyt sofabord hvert år. Nu går pengene til oplevelser i stedet for, og vi bruger faktisk færre penge alt i alt.
- Det superfede er, at man bliver minimalist, for man opdager virkelig, hvor mange ressourcer man faktisk brugte på helt undværlige ting. Vi har opbevaret ting i et kælderrum i Danmark, men der er ikke rigtig nogen af os, der kan huske, hvad vi har stående dernede. Jeg tror ikke, at der er noget, vi savner. Det er måske lidt en kliché, at oplevelser er mere værd end ting, men det kan jeg virkelig mærke. Vi kan virkelig få mange oplevelser for de ganske få ting, vi havde i Danmark.
Nikolaj Astrup Madsen har skrevet et blogindlæg om sin økonomi her. Han fortæller, at han ser sin nuværende måde at leve på som en slags uddannelse.
- Man lærer mange ting. På alle de rejser, vi har, der bliver man selvfølgelig bekræftet i, at vi er ret heldige at komme fra Danmark. Vi har et pas, som giver adgang til hele verden.
- Det, vi hovedsageligt har lært, er, at der er mange måder at leve på. Det behøver ikke være den traditionelle, hvor man har en 8-16-karriere og en dyr bolig. For os er det her, uden at det skal lyde stort, en dannelsesrejse i forskellige måder at leve på, og min forhåbning er, at vi får så mange erfaringer, at vi kan sammensætte den perfekte måde at leve på for os, fortæller Nikolaj Astrup Madsen.
Han mener, at alle, som går rundt med en drøm om udlandseventyr, bør hoppe ud i det.
- Hvis jeg kan gøre det, så kan alle gøre det. Jeg synes som minimum, man skal bruge nogen ressourcer på at finde frem til, hvad den rigtige måde at leve på for en selv er. Man skal gøre det, som gør én glad.
Se et udvalg af parrets rejsebilleder i galleriet herunder.
Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: