I nat sker det: Her kan du se uventet fænomen

Laurids Gjelstrup

2 timer siden

|

16/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I nat sker det

Dagens topnyheder

I midten af ​​oktober vil en særlig himmelsk begivenhed lyse op om natten: Årets største fuldmåne, også kendt som en supermåne, vil dukke op på himlen. 

Men på trods af den fascination, det forårsager, er der en lille ulempe, der kan påvirke observationen af ​​dette naturfænomen.

Nedenfor finder du alt, hvad du behøver at vide om supermånen, dens nøjagtige tidspunkt og hvornår det er bedst at se den.

Det skriver Wetter

Supermånen når fuld størrelse den 17. oktober 2024. Den nøjagtige fuldmåne position indtræffer klokken 13:26 (Centraleuropæisk tid), altså midt på dagen, hvor månen endnu ikke er synlig for det menneskelige øje.

Kort efter begynder månen at aftage igen, men denne overgang er næppe mærkbar.

Månen vil ikke stå op før kl. 18.11, men på det tidspunkt vil den allerede have bevæget sig væk fra Jorden. For at se månen tættest på Jorden, er det tilrådeligt at holde øje natten mellem den 16. og 17. oktober.

Den korteste afstand mellem Jorden og Månen vil blive nået i de tidlige morgentimer den 17. oktober klokken 02.51. Selvom månen ikke vil være helt fuld på dette tidspunkt, er det det øjeblik, hvor den vil være tættest på jorden.

Den mindste afstand: Et særligt syn om natten

I løbet af natten mellem den 16. og 17. oktober vil Månen være tættest på Jorden. Det er omkring 357.000 kilometer. Til sammenligning er den gennemsnitlige afstand mellem Jorden og Månen er omkring 384.400 kilometer.

Denne tætte position får månen til at virke betydeligt større og lysere end normalt. Ifølge NASA kan månen se op til 30 procent lysere ud på sådanne nætter.

For iagttagere repræsenterer det en enestående mulighed for at opleve månen på sit smukkeste.

Udtrykket "supermåne" er faktisk ikke et officielt udtryk inden for astronomi. Det er snarere et fænomen, der refererer til Månens nærmeste afstand til Jorden under dens fulde fase.

En supermåne er defineret, når månen er mindre end 360.000 kilometer fra Jorden.

På grund af denne nærhed virker månen ikke kun visuelt større, men også betydeligt lysere. Denne effekt kan skabe betagende billeder, især på klare nætter.