Målingen afspejler en generelt faldende opbakning til at betale licens, forklarer Lars Kabel, medieforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
- Det flertal, der trods alt stadigvæk er for at betale licens, er helt klart vigende. I dag sammensætter vi vores egen mediemenu på flere forskellige platforme, og det betyder, at DR’s flow-tv er udfordret. Medielandskabet er under forandring, og det samme er brugernes livsstil, siger Lars Kabel til Søndagsavisen.
I Danmarks Radio tager stedfortrædende generaldirektør Martin Præstegaard dog målingen med ro.
- Vi værner om de 91 procent licenspligtige husstande, som dermed bakker op om DR, og netop danskernes opbakning er helt afgørende for os. Det er jo dem, vi er her for, skriver han i en mail til Søndagsavisen.
Mere bekymret er medieforsker Lars Kabel. Han mener, at danskernes faldende opbakning kan ende med en total afskaffelse af licensbetalt tv på sigt, og det kan få konsekvenser for det oplyste samfund og den demokratiske debat, mener han.
- Der er en vigende forståelse for public service-mediernes rolle i befolkningen, og set fra et samfundsperspektiv er det bekymrende. Samfundet og demokratiet har brug for den brede palet af programmer, som DR leverer, siger Lars Kabel.
Den bekymring deler Liberal Alliances Mette Bock, der ønsker licensen afskaffet eller reformeret til en abonnementsordning.
- Man skal ikke undervurdere danskerne og tro, at de bare vil underholdes. Der er en efterspørgsel efter viden om samfundet, og det får da også kommercielle kanaler til at producere public service, siger hun.
Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 1.008 repræsentativt udvalgte danskere.