Ingen jul uden julekalendere på tv. Sådan har det været siden DR i 1962 sendte 10 minutters sort-hvid julekalender og til i år, hvor TV2 viser ”Juleønsket”, der er det seneste skud på juletræsstammen. Men hvilke julekalendere husker vi bedst?
Den allerførste danske tv-julekalender er der næppe mange, der genkalder sig: I 1962 tyvstjal DR idéen om en ’børnenes julekalender’ fra vores svenske naboer, og resultatet blev den beskedne småbørnsudsendelse ”Historier fra hele verden”.
Sølle 10 minutter fyldte programmet, og resultatet lå milevidt fra de tv-julekalendere, vi kender i dag.
De første julekalendere på dansk tv var nemlig meget sparsomme sort-hvid produktioner ofte med primitivt udførte dukker i hovedrollerne.
Læs også: Husker du Søren og Lotte? Her er succeshistorien bag 'Børnekanalen'
Sådan så den allerførste tv-julekalender, ”Historier fra hele verden”, ud i 1962:
Dukkernes guldalder
I december 1967 formåede man for alvor at samle en hel nation omkring fjernsynet med julekalenderen ”Kender du Decembervej?”, der introducerede musen Magnus Tagmus, og i starten af 1970’erne, indtraf den periode, der senere skulle vise sig at blive dukke-julekalenderens guldalder.
I december 1971 blev der sat farver på tv-julen med ”Hos Ingrid og Lillebror”, og i 1973 indtraf nye standarter for tv-julekalendere, da klassikeren ”Vinterbyøster” introducerede et hidtil uset julekalender-niveau.
Flere måneder var der blevet brugt på at sy dukker, skrive manuskript og bygge store kulisser, og året efter, i 1974, skabte man en - om muligt - endnu større succes, da ”Jullerup Færgeby” rullede over skærmen sammen med Anton (ham med de revnede bukser), Kaptajn Gus, 44 og alle de andre elskelige karaktere.
Læs også: 9 nostalgiske sætninger, vi ikke burde bruge længere
De fleste kan sikkert huske klassikeren ”Jullerup Færgeby” fra i 1974:
Sammen med ”Kikkebakke Boligby” i 1977, havde DR skabt "Dukketriologien", som de tre julekalendere siden er blevet døbt. Det var også i 1977, at man ændrede navnet til ’Børnenes ulandskalender’.
Farvel til dukkerne
I 1980’erne blev de stive stangdukker for alvor udskiftet med rigtige mennesker, og årtiet skulle vise sig at kaste nogle af de mest folkekære julekalendere af sig. Det skete allerede med ”Jul i Gammelby” i 1979, der samtidig havde forvandlet tv-julekalendere til underholdning for hele familien.
Underholdning var der dog ikke meget af i 1980, hvor både børn og voksne blev holdt som sofa-gidsler af den bizarre ”Jul og grønne skove”, der på trods af titlen nærmest ikke handlede om jul.
Mange husker sikkert stadig Poul og Nulle i hullet, der sammen med deres kuglekamera var med til at traumatisere en hel generations børn. Helt galt gik det, da signalet fra kuglekameraet ’forsvandt’ den 21. december og efterlod en sort tv-skærm, der affødte et ramaskrig blandt landets oprørte forældre.
Læs også: 13 nostalgiske lyde, der sender dig tilbage til barndommen
Modsat mange andre af DR’s julekalendere blev ”Jul og grønne skove” aldrig genudsendt, og i dag eksisterer kun 12 ud af 24 afsnit, da de resterende ved en fejl blev slettet fra DR’s arkiver.
I 1980 stod rasende forældre klar med fakler og høtyve på grund af ”Jul og grønne skove”.
DR fik dog rettet op på kalender-katestrofen, og i 1984 sendte man for første gang succesen ”Nissebanden”, og i 1986 fulgte juleeventyret ”Jul på slottet”, der havde et budget på 12 millioner kroner, og dermed var den hidtil dyreste julekalender i Danmark.
”Jul på slottet” blev dog en bragende succes, og som resultat startede bl.a. en vanvittig idoldyrkelse af Jens Zacho Böye, der spillede rollen som Prins Valentin. Böye måtte bl.a. skifte til hemmeligt telefonnummer, og fik 50.000 fanbreve smidt i nakken af kvindelige fans, der tilmed belejrede opgangen foran hans hjem.
1986 lagde ”Jul på slottet” landet øde.
Læs også: 7 ting du kun genkender, hvis din partner er en jule-fanatiker
I 1989 vendte Nissebanden tilbage – denne gang i ”Nissebanden i Grønland”, der ligesom forgængeren blev en stor succes og især huskes for sælen Luffe, som Hr. Mortensen kastede sin kærlighed på.
”Nissebanden i Grønland” huskes bl.a. for Luffe-sangen.
I 1990’erne ville TV2 også lege med, og i 1990 kunne de præsentere både ”Trolderik og Nisserne” for de helt små, samt ”Jul i den gamle trædemølle”, der som den første tv-julekalender var tiltænkt de voksne.
Året efter kunne voksengenerationen igen glæde sig, der julen blev kombineret med nåsåere og kartoffelavlere i kult-kalenderen ”The Julekalender” (1991), der i dag er den julekalender, der har været genudsendt flest gange (otte i alt).
Senere fulgte andre nævneværdige voksen-kalendere som ”Andersens julehemmelighed” (1993) og ”Jul på Vesterbro” (2003).
Læs også: Tips til jul: Sådan kan du bruge levende lys i hjemmet
Med udtryk som ’støvledance’ og ’to-bage’ er ’ ”The Julekalender” blevet kult for mange danskere.
Det var dog fortsat børnenes julekalendere, der trak flest tv-seere, og i 1994 introducerede TV2 også danskerne for nissen Pyrus, der med uhørt succes hærgede 90’ernes jule-tv med ”Alletiders Jul” (1994), ”Alletiders Nisse” (1995), ”Alletiders Julemand” (1997) og ”Pyrus i Alletiders Eventyr” (2000).
Der er nok ikke mange, der ikke har sunget med på Pyrus’ ’Cool jul’.
I 00’erne førte TV2 an i en ny udvikling af tv-julekalendere, der bar præg af, at en ny generation af børn var vokset fra barndommen. Ud med nisser og ind med narcissisme. Nu skulle julekalenderne i stedet tage udgangspunkt i de unge selv – oftest repræsenteret ved en storforbrugende tween-generation.
Nu var kunsten at kombinere det julede, det overnaturlige og eventyrlige med mobiltelefoner, internet samt en række julede ørehængere fortolket af danske kunstnere. Det havde TV2 held med i både ”Jesus og Josefine” (2003) ”Jul i Valhal” (2005) samt ”Mikkel og Guldkortet” (2008), mens DR fulgte efter med ”Pagten” i 2009.
”Jul i Valhal” var med til at markere en ny slags tv-julekalender:
I løbet af de seneste 10 år har DR og TV2 pænt fordelt tv-julekalenderne mellem sig, så der hvert år bydes ind med en ny julekalender, mens den anden kanal viser én af de populære genudsendelser.
Dette er også tilfældet i år, hvor TV2 sender ”Juleønsket”, mens DR genudsender ”Absalons Hemmelighed”, der første gang blev sendt i 2006.
Til næste år er rollerne så byttet om, når DR i 2016 viser den nyproducerede julekalender ”Den Anden Verden”.
Årets nyeste tv-julekalender er ”Juleønsket” på TV2:
Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: