Ulve, der indvandrer, skal have lov at være her og formere sig. Det indstillede et enigt Vildtforvaltningsråd for få dage siden til miljøminister Ida Auken (SF), som skal godkende en endelig forvaltningsplan for ulven.
Det er der også brug for, for ganske vist har de hidtil fire ulve, der er konstateret i Danmark, alle været hanulve.
Men tyske undersøgelser viser nu for første gang sikre fund af hunulve i nordtyske Slesvig-Holsten, ikke langt fra den danske grænse.
Tyske forskere har dna-identificeret en ung hunulv, som har opholdt sig i det vestlige Slesvig-Holsten hen over sommeren. Ikke langt fra Danmark for en ulv. Ifølge forskernes undersøgelser er ulven vandret 307 km i luftlinje fra Sachsen-Anhalt.
Fundet af en død hanulv i november 2012 i Thy satte for alvor gang i debatten om ulvens fremtid i Danmark. Nu viser nye dna-analyser, at ulven i månederne før boede mellem Hamburg og Kiel i Nordtyskland, før den af ukendte årsager forlod området og vandrede op til Thy.
Analyserne kommer fra forskere ved det tyske Senckenberg Forschungsinstitut. De har samarbejdet med seniorforsker og genetiker Liselotte Wesley Andersen, DCE, Aarhus Universitet, om at opklare ulvens oprindelse.
Ulven fra Thy blev flere gange under sit ophold fra juni til omkring september 2012 i Tyskland fanget i fotofælder, og dna fra ekskrementer i området bekræftede dens eksistens.
- Det er et meget fint eksempel på, hvor vigtigt det er at få opbygget et dna-register over de ulve, der er i Danmark, siger Liselotte Wesley Andersen og fortsætter:
- Det viser os også, at vand ikke er en barriere for ulve, og det understreger, at ulven ikke blev transporteret fra Sachsen til Danmark - som nogen har hævdet - men selv indvandrede.
Liselotte Wesley Andersen og hendes kolleger er gennem et projekt med Naturhistorisk Museum i Aarhus netop i gang med at opbygge et dna-register over ulve i Danmark.
/ritzau/