Hunrotter, der som fostre udsættes for hormonforstyrrende stoffer, har som voksne færre æg i æggestokkene og risikerer at komme tidligere i overgangsalderen.
Det viser et nyt studie fra DTU Fødevareinstituttet af kemiske stoffers påvirkning af reproduktionssystemet.
Resultaterne skaber bekymring blandt forskere for, at hormonforstyrrende stoffer også kan påvirke overgangsalderen hos kvinder.
En række af de kemiske stoffer, som mennesker dagligt er omgivet af, mistænkes for at virke hormonforstyrrende. Effekten på drenges reproduktionssystem er dog undersøgt mere grundigt end pigers.
- Men da danske kvinder gennemsnitligt er blevet væsentligt ældre, før de begynder at få børn, så vil en tidlig overgangsalder have en alvorlig effekt, da det jo vil yderligere reducere det antal år, som kvinder er i stand til at få børn, siger seniorforsker Julie Boberg fra DTU Fødevareinstituttet.
Forskerne har undersøgt hunrotter, der i fostertilstanden har været udsat for en blanding af de hormonforstyrrende stoffer, som mennesker hyppigst er udsat for, men i højere doser.
Det gælder blandt andet phthalater og bisphenol A, som kendes fra plastik og maling, ligesom det er sprøjtemidler og parabener, som findes i kosmetik og cremer, samt det smertestillende middel paracetamol.
Forsøget viser, at allerede før puberteten havde hunungerne dannet færre æg end hos en gruppe af kontroldyr. Og efter 12 måneder blev cyklus hos flere af ungerne uregelmæssig.
Desuden vejede de eksponerede hunners æggestokke mindre, og deres ægløsning var nedsat. Samlet set er det tegn på, hvad der hos kvinder ville være en tidligere overgangsalder.
Studiet er vigtigt, fordi effekten først viste sig efter et år. De fleste studier af hormonforstyrrende stoffers effekt slutter nemlig, før forsøgsdyrene bliver et år.
Der er dermed risiko for, at de overser kemikaliernes skadelige indvirkning på overgangsalderen. Eksempelvis foreskriver OECD's guidelines, at studier af kemikaliers effekt normalt afsluttes allerede efter tre måneder.
/ritzau/