Her er Regeringens nye udspil: 17-årige skal kunne køre bil uden ledsager. Nultolerance overfor alkohol

Kasper Rud

3 uger siden

|

22/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Regeringen vil til at ændre i Færdselsloven.

Dagens topnyheder

Strengere promillegrænser for nyuddannede bilister: Regeringen præsenterer nyt udspil

Regeringen har torsdag fremlagt et ambitiøst forslag, der skal forbedre trafiksikkerheden og øge fleksibiliteten for unge bilister i landdistrikterne.

Centralt i udspillet er en skærpelse af promillegrænsen for nye bilister, hvor der indføres en såkaldt "de facto nultolerance" over for alkohol i de første tre år efter erhvervelse af kørekortet.

Sådan lyder udspillet fra Regeringen - det skriver TV 2 på sin hjemmeside.

Denne markante ændring i færdselsloven er motiveret af et ønske om at reducere risikoen for alkoholrelaterede ulykker blandt nye og ofte uerfarne bilister.

Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), understregede vigtigheden af initiativet under præsentationen i Skælskør: "Trafiksikkerhed er noget, vi tager meget, meget alvorligt."

Udspillet indeholder også en række andre tiltag, der skal lette hverdagen for unge i landdistrikterne.

Et af de mest opsigtsvækkende forslag er, at 17-årige med kørekort fremover skal have mulighed for at køre bil uden ledsager i et tidsrum fra kl. 5 til kl. 20. Formålet er at give unge større frihed og bedre muligheder for at passe job, skole og lærepladser.

"Vi kalder det frihed under ansvar, og vi har fuld tillid til, at ungdommen godt kan håndtere det. Særligt fordi vi skærper nultolerancen om alkoholkørsel," udtalte Dahlin under præsentationen.

Ud over ændringerne i færdselsloven, er der afsat 50 millioner kroner til en ny ordning, hvor borgere kan bestille transport mellem udvalgte busstoppesteder via telefon og app.

Fra 2026 indføres desuden et kørselsfradrag til studerende og elever bosat i de 25 yderkommuner, hvilket skal gøre det mere økonomisk overkommeligt at pendle til uddannelsesstederne.

Med disse initiativer håber regeringen at styrke trafiksikkerheden og forbedre mobiliteten for unge i landdistrikterne.