Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) udgiver i dag en rapport, som viser, hvad fattige dansker må droppe i hverdagen, fordi der simpelthen ikke er råd. Og det er helt basale ting, skriver Avisen.dk.
SFI har talt med 1.000 danskere, som lever under fattigdomsgrænsen om, hvad de må undvære at købe.
Undersøgelsen viser, at dårlig økonomi blandt andet betyder, at nogle dropper at spise tre måltider om dagen, mens andre undlader at købe lægeordineret medicin. Derudover må mange vælge sociale aktiviteter fra.
- Vi kan se, at noget af det, man i særlig grad giver afkald på, er de sociale aktiviteter. Når man bliver nødt til at prioritere de umiddelbare fornødenheder som tøj og mad, er der ikke plads i økonomien til det sociale, siger forsker Lars Benjaminsen, der står bag undersøgelsen, til Avisen.dk.
Han tilføjer, at mange af de fattige danskere samtidig kæmper med psykiske problemer og manglende netværk, som er med til at skabe isolation og gøre problemerne værre.
- Men det er ikke kun de sociale ting. Der er også folk, der ikke har råd til mad og andre basale ting. Og sådan noget som at gå til tandlæge, er der mange, der siger, at de ikke har råd til, forklarer Lars Benjaminsen.
Forskerne har brugt den fattigdomsgrænse, den tidligere regering indførte i 2013. For at blive betragtet som fattig, skal man tre år i træk have tjent mindre end 103.500 kroner efter skat og ikke have en formue på mere end 100.000 kroner, skriver Avisen.dk.
Ud fra den definition var der i 2012 39.300 fattige i Danmark, hvilket svarer til under 1 procent af den samlede befolkning. Studerende er ikke talt med.
Herunder kan du se, hvad fattige danskere ifølge undersøgelsen selv siger, at de må undvære:
16 pricent spiser ikke tre måltider om dagen
15 procent køber ikke lægeordineret medicin
32 procent holder ikke en uges ferie væk fra hjemmet
4 procent har ikke mindst to par sko
42 procent går ikke til tandlæge
10 procent har Ikke haft familie og venner til middag
1 procent har Ingen telefon
28 procent har Ikke købt fødselsdagsgaver
16 procent har Ikke betalt boligudgift (husleje/termin osv.) til tiden
23 procent har vanskeligt ved at fejre højtider som jul og nytår
20 procent har Ikke taget offentlig transport
27 procent har Ikke besøgt venner eller familie mere end 20 km væk
9 procent har Ikke opvarmet bolig tilstrækkeligt
Kilde: "Fattigdom og afsavn - Om materielle og sociale afsavn blandt økonomisk fattige og ikke-fattige" SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: