Hækkerup på lobbyarbejde hos EU-kolleger

admin

10 år siden

|

05/06/2014

Dagens topnyheder

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har torsdag med blandede følelser ønsket sine kolleger fra de øvrige EU-lande til lykke med, at de er enedes om en fælles holdning til at forhandle med Europaparlamentet om nye rammer for EU's politisamarbejde, Europol.

Det indebærer blandt andet, at Europol ikke længere skal være et samarbejde mellem enkelte lande, men bliver en del af selve EU-systemet. Dermed bliver det også omfattet af det danske retsforbehold.

- Som dansk justitsminister er jeg meget ked af denne her beslutning - men jeg vil også gerne ønske jer til lykke.

- Vi vil arbejde seriøst for at se, om vi kan finde en løsning, så vi kan være fuldt med i samarbejdet om Europol, siger Hækkerup i et kort indlæg på et møde med de øvrige justitsministre i Luxembourg.

Den danske regering har endnu ikke bestemt, om den vil søge at afskaffe retsforbeholdet gennem en folkeafstemning, der kan åbne for en tilvalgsordning.

Eller om den vil søge de øvrige EU-landes velsignelse til en dansk særordning - en såkaldt parallelaftale - for Europol.

Karen Hækkerup siger, at hun håber på en tilvalgsordning.

- Men vi skal også altid vurdere, om vi kan få opbakning og kan vinde sådan en folkeafstemning. Og hvornår tiden er moden til det. Det aktualiserer selvfølgelig spørgsmålet, når det kommer tættere på. Men det er for tidligt at tage stilling til, siger ministeren.

Derfor er hun også ved at gøde jorden for en mulig parallelaftale.

- Jeg er rigtig meget på tæerne for at lobbye hos alle mine kolleger for at gøre dem opmærksom på, at vi i Danmark har et problem, hvis vi kommer til at stå uden for Europol.

- Men vi synes jo i al beskedenhed også, at de andre var bedre stedt, hvis vi fortsat havde et godt samarbejde, siger ministeren.

Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, antyder over for Ritzau principielt velvilje over for en dansk parallelaftale.

- Det er et meget specifikt spørgsmål, og jeg er ikke sikker på, at jeg kan svare rigtigt sådan på stående fod. Men Danmark er en nær ven, og vi vil gøre vores bedste, for at Danmark kan være med i enhver europæisk institution, siger de Maizière.

/ritzau/