Det er decideret tåbeligt at indføre et karakterkrav på 4 for folkeskoleelever, der gerne vil ind på et alment gymnasium.
Sådan lyder det fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), efter at Berlingske skriver, at rektorerne vil indføre et minimumkrav i forbindelse med optagelsesprocessen.
- Det er en enormt dårlig idé, og jeg tror ikke, at det kommer til at gøre noget godt ved niveauet på gymnasierne. Man vil lukke for mange ude, siger forkvinde Veronika Ahrensbøll Schultz til Ritzau.
- Det er helt vildt snævert, hvis man kun tænker karakterer og faglighed ind hos unge mennesker. Det bør ikke være sådan, at man er låst fast til sit karaktergennemsnit, tilføjer hun.
Hidtil har rektorerne ligesom lærerne blankt afvist at indføre adgangskrav som et led i den kommende gymnasiereform. Men det politiske pres for et karakterkrav får nu rektorerne til at skifte kurs.
- Det er næsten umuligt at gennemføre en gymnasial uddannelse på det almene gymnasium, hvis ikke man har et gennemsnit på 4, siger Anne-Birgitte Rasmussen, formand for rektorerne i Danske Gymnasier, til Berlingske.
Men Veronika Ahrensbøll Schultz mener, at man i folkeskolen i højere grad skal kigge på, om eleverne er uddannelsesparate.
For selv om man har et lavt gennemsnit fra folkeskolen, er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan løfte og udvikle sig gennem en treårig gymnasial uddannelse, lyder argumentet.
Landssammenslutningen af Handelsskoleelever er af samme opfattelse, siger formand Steffen Andersen.
- Karakterkrav er en helt forkert vej at gå. Det kan nemt komme til at ramme nogle elever, der på trods af et beskedent gennemsnit fra folkeskolen er topmotiverede, siger han.
Han foreslår, at man efter det første halve år på STX i gymnasierne eller HHX på handelsskolerne skal igennem en screeningstest, så skolerne kan beslutte sig for, om eleven er havnet på den rette hylde.
/ritzau/