Når der snart skal plantes ud i potterne og lues i bedene, er der lavere risiko for at støde på en af de små, slimede krabater, vi kalder dræbersnegle. Den spanske skovsnegl er mange haveentusiasters værste mareridt, men den lange og kolde vinter har gjort et godt indhug i bestanden.
Det forklarer Ghita Cordsen, der er landskonsulent ved Videncentret for Landbrug og ekspert i skadedyr.
- Når vi har haft en hård vinter, som vi har haft nu, er det færre æg og snegle, der overlever. Det kan de simpelthen ikke tåle, siger hun til Dagens.dk.
Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu
Men selv om det ser lovende ud på nuværende tidspunkt, er det for tidligt at håbe på et sneglefrit haveår.
- Det er ikke sådan, at vi kan ånde lettet op. Under de rette betingelser kan få snegle meget hurtigt blive til rigtig mange. Dræbersnegle er hermafroditter. Det vil sige, at en dræbersnegl kan parre sig med en hvilken som helst anden dræbersnegl, den møder på sin vej, siger Ghita Gordsen.
Ifølge hende bliver vejret de kommende måneder en afgørende faktor.
- Dræbersneglen består af 70 procent vand. En lang, kold vinter efterfulgt af en tør og solrig sommer vil slå mange snegle ihjel, fordi de tørrer ud. Hvis det bliver fugtigt, er det guf for dræbersneglen, og så vil vi med stor sandsynlighed se, at der pludselig kommer rigtig mange, forklarer Ghita Gordsen.
De første dræbersnegle dukker som regel op i maj/juni. Erfaringer fra tidligere år viser, at antallet af snegle topper hen over sommeren og i efteråret. Videncentret for Landbrug betegner fortsat dræbersnegle som et stigende problem i Danmark.