Krigen i Ukraine har skabt rigtig mange udfordringer på tværs af forskellige områder. Det gælder for eksempel fødevarer, hvor især kornpriserne har lidt under manglende eksport fra Ukraine og Rusland, som er verdens to største kornproducenter.
Russisk korn blev udelukket fra det vestlige marked som følge af sanktionerne, mens det ukrainske korn var fanget i siloer i flere havnebyer i den sydlige del af landet.
Her havde Rusland blokeret for havnene, men man har siden da lavet en aftale, så der igen kunne blive eksporteret korn.
Netop nu er FN, Rusland og Ukraine i fællesskab ved at forhandle en vigtig aftale, som har afgørende betydning for fødevarepriserne i hele verden.
Der er tale om en eksportaftale af både korn og endnu vigtigere ammoniak, som er det vigtigste element i kunstgødning til landbruget.
På grund af krigen og sanktioner mod Rusland har den rørledning, hvor ammoniak eksporteres, været lukket. Men det kan nu ændre sig.
»Vi er ret tæt på. Vi nærmer os det i denne uge,« lyder det fra nødhjælpschef i FN, Martin Griffiths ifølge B.T.
De nuværende forhindringer er blandt andet, at rørledningen går gennem Ukraine til Sortehavet. Nødhjælpschefen i FN kalder det essentielt, at aftalen kommer i hus.
For manglen på den russiske ammoniak vil betyde fødevaremangel i det nye år.
FN vurderer, at Ruslands invasion af Ukraine har forværret fødevarekrisen på verdensplan og skubbet hele 47 millioner mennesker ud i decideret hungersnød.
Skulle der lande en aftale, så håber man på at kunne få gang i rørledningen inden for to ugers tid.