Det er stærkt kritisabelt, at en gymnasielærer tidligere i år blev fyret efter at have kritiseret sin arbejdsgiver, Campus Bornholm.
Det har Folketingets Ombudsmand netop afgjort.
- En offentlig myndighed skal kunne tåle, at medarbejdere deltager i den offentlige debat om myndigheden.
- Og den skal kunne tåle, at medarbejdere til en vis grad udtrykker sig skarpt og polemisk, skriver Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i en kommentar.
Læreren havde i en mail til Folketingets Finansudvalg kritiseret Campus Bornholms ledelse for dens økonomiske ageren.
Det skete, lige før at udvalget skulle tage stilling til en bevilling til uddannelsesinstitutionen.
Læreren opfordrede udvalget til kun at give en bevilling, hvis ledelsen i Campus Bornholm blev fyret.
Det medførte en fyring, men det er i strid med ytringsfriheden.
- Når vi bruger udtrykket særdeles kritisabelt, så betyder det, at vi anser dette her for at være et markant brud på reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed, siger Ombudsmanden.
Det er samtidig voldsomt kritisabelt, at Campus Bornholm efterfølgende i et brev til sine ansatte skrev, at det var i strid med loyalitetspligten over for skolen at ytre utilfredshed offentligt.
Ombudsmanden har bedt Campus Bornholm om at kigge på afskedigelsen. Han har samtidig bedt skolen om at sikre sig, at alle medarbejdere ved, at de har ytringsfrihed og gerne må kritisere deres arbejdsplads.
Afgørelsen og sagen føder ind i en større bekymring hos Ombudsmanden over, om offentligt ansatte og offentlige institutioner er godt nok inde i reglerne for, hvad ansatte må sige.
- Vi bliver ved med at se sager, hvor det går galt på dette her område. Så det peger mod, at der mangler viden på området.
- Denne sag er bare en af en ganske lang stribe, hvor det går galt, siger Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.
/ritzau/