Frygtet sygdom hærger: Dyrlægerne i København Zoo arbejder på højtryk

Emil Martesen

19 uger siden

|

04/09/2024
Nyheder
Foto: København Zoo
Foto: København Zoo
Dyrlægerne i København Zoo arbejder på højtryk.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Dyrlægerne i ZOO har haft ekstra travlt de seneste dage efter at den frygtede virussygdom bluetongue blev konstatereret i Europa.

De har nemlig været i gang med at vaccinere de dyr i Haven, der enten kan dø af sygdommen eller være bærere af den. 

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse.

Det gælder blandt andet drøvtyggere som: køer, geder, lamaer, vicunaer, sabelantilober, kameler, moskusokser og rensdyr:

"Nogle dyr kan man komme tæt på med vaccinesprøjten og give et hurtigt prik, andre er for sky eller farlige til, at vi kan komme tæt nok på. I de tilfælde kan vi putte vaccinen i et bedøvelsesgevær og skyde dem på sikker afstand. Det er hurtig overstået, og dyret opdager det næsten ikke", lyder det fra dyrlæge i ZOO, Stamos Tahas

Sygdommen spreder sig via små blodsugende mitter, som er en slags myg. De smittede dyr får blandt andet symptomer som væskeansamlinger i hovedet, sår i munden og stivhed. Får, der er smittet, får typisk også blå tunge, heraf navnet. 

Bluetongue-virussen kommer oprindelig fra Afrika, men på grund af klimaforandringer og landbrugets transport af dyr har sygdommen langsomt bevæget sig nordpå til mange europæiske lande. Også til Danmark, hvor der nu har været tilfælde forskellige steder i landet. 

I går opdagede man det første tilfælde af sygdommen i Næstved på Sjælland:

"Vi ser selvfølgelig med stor alvor på situationen, og gør alt hvad vi kan, for at beskytte vores dyr. Ud over at vaccinere, smører vi dem ind i mitte-middel, som er en slags myggespray, og vi har trænet vores dyrepassere til at holde øje med sygdommen, lyder det fra dyrlægen, som forventer, at problemerne med den forfærdelige sygdom kun bliver værre", fortæller Stamos Tahas videre, og fortsætter:

"Desværre er trenden, at vi år for år ser problemet blive større og større på grund de stigende temperaturer i de europæiske lande og herhjemme. De længere perioder med varme giver gode forhold for den lille mitte, som dermed kan nå at smitte mange flere dyr på en 'sæson'".