Frygter du også salmonella? DTU maner populær æg-myte til jorden

Nicolai H

20 timer siden

|

21/10/2024
Nyheder
Foto: TuktaBaby/Shutterstock
Foto: TuktaBaby/Shutterstock
De fleste danskere har samme vane, for at undgå salmonella - men det gør ingen forskel, viser ny undersøgelse.

Dagens topnyheder

Når du næste gang griber fat i en æggebakke i supermarkedet, kan du roligt ånde lettet op – risikoen for at støde på salmonella i dine danske æg er nemlig så godt som ikke-eksisterende.

Det fastslår Fødevarestyrelsen i en ny risikovurdering fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der har undersøgt den populære fødevare.

Konklusionen? Du kan spise dine æg med ro i maven, hvad enten de har været på køl eller ej.

Danmark kan nemlig prale af at have Europas strammeste kontrolsystem, når det gælder salmonella i æg. Hver anden uge testes hønsebesætningerne, så de sjældne tilfælde af salmonella opdages, inden æggene overhovedet når hylderne. Allerede i 2012 fik Danmark derfor en særlig status i EU for den ultralave forekomst af salmonella i æg – og det har ikke ændret sig siden.

Men hvad nu, hvis æggene har ligget ude på køkkenbordet hele dagen? Er de stadig sikre at spise?

Ifølge DTU er risikoen for salmonella kun en smule forøget, hvis æggene ikke har været på køl.

Summa summarum: forskellen er minimal, så du behøver ikke stresse, hvis æggene har overlevet natten på køkkenbordet.

Er du alligevel typen, der bekymrer dig om bakterier, så er det klogt at holde dine æg på køl, især hvis de allerede har været i supermarkedets køledisk.

Flytter du dem direkte fra køleskab til stuetemperatur, kan kondens nemlig dannes, og det giver bakterier på æggeskallen lidt for gode betingelser. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du opbevarer æggene ved maksimalt 12 grader, hvis de har været på køl fra start.

Og hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt dine æg er sikre kan DTU beroliger med, at spiser du varmebehandlede æg – som i bagværk eller kogte æg – er risikoen for salmonella tæt på nul. Bakterierne dør nemlig, når æggene varmes op.

Så snup du dig bare en omelet eller æggemad med go ro - og ingen salmonella - i maven.