Frivilligt arbejde er 17 milliarder kroner værd

Redaktionen

12 år siden

|

16/01/2013
Nyheder
Søren Møller, Formand for DGI / Foto: Jens Astrup
Søren Møller, Formand for DGI / Foto: Jens Astrup
En halv million danskere, bruger hvert år 85 millioner timer, på frivilligt arbejde i idrætten, på trods af besværlige regler og love.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Frivilligt arbejde i idrætten udgør en værdi for det danske samfund på mellem 12,7 og 17 milliarder kroner, svarende til 51.000 fuldtidsstillinger, viser en ny rapport, som DGI har fået udarbejdet.

Hvert år bruger en halv million danskere en god del af deres fritid på at være frivillige håndboldtrænere, stævneledere og bestyrelsesmedlemmer i en idrætsforening.

Det viser en rapport, som professor Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet har udarbejdet for DGI. Det er første gang siden 1992, at værdien af det frivillige arbejde anslås i kroner og øre. DGI’s formand, Søren Møller, kalder de store tal bemærkelsesværdige.

- Rapporten viser, at frivilligt arbejde i idrætten udgør en imponerende stor værdi for det danske samfund. En halv million danskere er frivillige i idrættens verden, og derfor er der behov for, at samfundet bakker op om idrætten på alle mulige måder, siger Søren Møller.

Love og regler besværliggør frivilligt arbejde
Ikke desto mindre oplever en række idrætsforeninger, at en række love og regler gør det besværligt at være frivillig. Det gælder for eksempel Nordals Svømmeklub. Her har Arbejdstilsynet netop stadfæstet en afgørelse om, at klubben skal udarbejde en arbejdspladsvurdering, en såkaldt APV.

- Det er fuldstændig tåbeligt, at frivillige foreningsledere bliver pålagt at spilde deres tid på at lave APV. Det er unødvendigt papirarbejde, og de frivillige ledere skal hellere bruge deres energi på at skabe idrætsaktiviteter og gode rammer for klubbens medlemmer, siger Søren Møller.

DGI og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen holdt møde om sagen i september 2012, og ministeren lovede da at arbejde på en politisk løsning, så frivillige foreningsledere ikke skal lave APV’er. Alligevel har Arbejdstilsynet fastholdt sit krav over for Nordals Svømmeklub og en række andre klubber, og det er helt urimeligt, mener Søren Møller.

- Når frivilligt arbejde har så stor værdi for det danske samfund, så er det meningsløst, at samfundet lægger hindringer i vejen for foreningerne og det frivillige arbejde. Derfor må vi have ændret love og regler, så foreningerne ikke skal lave APV’er, og det er ministerens ansvar, siger Søren Møller.

En halv million er frivillige i idrætten
Rapporten slår samtidig fast, at selvom mange idrætsforeninger ofte siger, at det er svært at skaffe frivillige, så oplever de fleste idrætsforeninger rent faktisk, at antallet af frivillige er stigende. Der er nemlig flere og flere danskere, der udfører frivilligt arbejde, og med en halv million frivillige tegner idrætten sig for langt størstedelen af det frivillige arbejde.

En af dem er Michael Thomson, formand for motion og friluftsliv i Sandved Tornemark IF i Sydsjælland. Hver uge bruger han mindst ti timer på frivilligt arbejde, altså 40 timer om måneden, ved siden af sit fuldtidsjob som IT-supporter.

- Jeg er træner for et gymnastikhold og et løbehold, vedligeholder hjemmeside, planlægger fastelavnsfest og alt muligt andet. Vi er også lige startet op med kajak. Jeg gør det, fordi det giver mig selv muligheder for at dyrke idræt sammen med andre, og så er det bare meget hyggeligt at være frivillig. Da jeg flyttede til byen for seks år siden, kendte jeg ikke et øje, nu har jeg et kæmpe netværk, siger Michael Thomson.