Fransk højrenationalist vil fyre Hollande efter valgsejr

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

Står det til Marine Le Pen, leder af Front National, er hun klar til at opløse Frankrigs parlament, efter hvad der ser ud til at blive en jordskredssejr i EU-parlamentsvalget for den franske højrenationalist.

Foreløbige valgstedsmålinger viser, at EU-modstanderne fra Front National står til at få 25 procent af stemmerne til EU-parlamentsvalget. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Præsident Francois Hollandes socialistiske parti, Parti Socialiste, står til at få 14,5 procent af stemmerne og kommer dermed ind på en tredjeplads. Til valget i 2009 fik socialisterne 16,5 procent af stemmerne.

- Hvad kan præsidenten ellers gøre efter sådan en afvisning?, siger Le Pen til journalister foran partiets hovedkvarter, da hun bliver spurgt, om præsident Hollande bør opløse parlamentet.

- Det er uacceptabelt, at forsamlingen er så lidt repræsentativ for det franske folk, siger hun videre.

Front National fik kun 6,34 procents opbakning til europaparlamentsvalget i 2009 og står dermed til at gå næsten 20 procentpoint frem denne gang.

Udenrigsminister Laurent Fabius skød hurtigt forslaget ned, men anerkendte, at det EU-skeptiske partis præstation var et "jordskælv".

Det er Hollandes anden skuffelse inden for få måneder, da han i marts var den store taber ved kommunalvalget.

Den forrige franske præsident Nicolas Sarkozys centrum-højre parti, UMP, ser ud til at få næstflest stemmer ifølge flere målinger - omkring 21 procent.

EU-modstanderpartiet Front National vil enten stå uden for en af de politiske grupper i EU-Parlamentet eller forsøge at danne en helt ny gruppe, hvilket der skal 25 personer fra i alt syv EU-lande til.

I Frankrig skal vælgerne stemme i alt 74 personer ind i EU-Parlamentet.

Valgstederne lukkede klokken 20.00 i Frankrig, det forventes, at de endelige resultater så småt vil være klar omkring klokken 23, når det sidste valgsted lukker i Italien.

/ritzau/Reuters