Frankrig og Italien på kant med EU's budgetregler

admin

|

24/10/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Frankrigs, Italiens og muligvis et par andre eurolandes kvaler med at holde sig inden for EU's stramme budgetregler kan komme til at præge andendagen af EU-topmødet i Bruxelles.

Allerede torsdag kom den italienske premierminister, Matteo Renzi, og afgående kommissionsformand José Manuel Barroso med en række knubbede ord, efter at den italienske regering havde valgt at offentliggøre en ellers fortrolig skriftlig advarsel fra EU-Kommissionen.

I brevet beder økonomikommissær Jyrki Katainen Italien forklare, hvad han kalder "en betydelig afvigelse" fra EU's budgetregler.

Det handler blandt andet om, at Italien kun sigter mod at barbere 0,1 procent af sit strukturelle underskud i stedet for de 0,7 procent, der kræves for at overholde EU's grænser.

- Jeg skriver for at høre Dem om begrundelsen for, at Italien i 2015 planlægger ikke at overholde Stabilitets- og Vækstpagten, skriver Katainen blandt andet.

Det er kendt, at også Frankrig har fået brev fra kommissionen som led i den nye årlige cyklus for EU-Kommissionens overvågning af eurolandenes budgetter. Frankrig sigter mod et budgetunderskud på 4,3 procent af BNP i stedet for de tilladte tre procent.

Den østrigske kansler, Werner Faymann har sagt, at hans regering også har modtaget "et relativt venligt brev" fra kommissionen.

Ifølge avisen Financial Times er der også sendt varselsbreve til Slovenien, Malta og Finland.

Der er tale om officielle varsler med mulighed for en replik fra landene, inden kommissionen på onsdag skal afgøre, om der faktisk er tale om alvorlige brud på reglerne.

De ramte lande finder ikke meget sympati hos statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Alle EU-landene har sagt, at de vil overholde de regler, vi har lavet i fællesskab. Dem har vi jo lavet netop for at sikre, at vi ikke ryger ud i en ny finanskrise, og at tingene går galt igen.

- Vi skal selvfølgelig også bruge den fleksibilitet, der er i reglerne til det maksimale. Men det, der er vigtigt for mig, er, at reglerne skal overholdes og skal gælde for alle lande - små som store, siger Thorning.

/ritzau/