Fra i dag skal du have styr på det: Kan være livsfarligt

Emil Martesen

56 uger siden

|

24/11/2023
Nyheder
Foto: Alm. Brand
Foto: Alm. Brand
Fra i dag skal du have styr på det.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fra i aften og de kommende dage frem varsler meteorologerne slud, sne og frost - de perfekte rammer for glaltføreuheld.

Hvis du endnu ikke har nået at skifte fra sommerdæk til vinterdæk, er NU et meget velvalgt tidspunkt at gøre det på. De kommende dage byder nemlig på lunefulde vejrforhold, der risikerer at omdanne vejene til rene skøjtebaner for de bilister, der ikke har sørget for et ordentligt greb i vejbanen. Det er et føre, som traditionelt afstedkommer stribevis af glatføreuheld.

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse.

En tommelfingerregel er, at når dagtemperaturerne falder til under otte grader, er risikoen for at stå op til is og glatte veje næste morgen stor. Og netop de kommende dage varsler meteorologerne kulde og sne:

"Skynd dig at få det gjort, hvis du ikke allerede har skiftet til vinterdæk. Sommerdæk er aldeles uegnede i glat føre og medfører markant længere bremselængde og dårligere styreegenskaber. Du er til stor fare for både dig selv og andre i trafikken, hvis du kører med sommerdæk i glat føre", siger Henrik Bundgaard, der er koncerndirektør for Skadeservice i Alm. Brand.

Han tilføjer, at det også er en god ide at tjekke, om de gamle dæk i garagen trænger til en udskiftning.

”Hvis dækmønsteret på vinterdækkene er under 3 mm, bør de udskiftes. Ellers risikerer du at miste den sikkerhed, vinterdækkene netop skulle give,” fastslår Henrik Bundgaard.

I 2022 skete 88 procent af de anmeldte skader som følge af glat føre til Alm. Brand i januar, februar og december. I 2023 har der været flere glatføreskader i marts end normalt. I alt er 87 procent af alle glatføreskader i 2023 indtil nu sket i årets tre første måneder af året.  

Husk dæktrykket

Du bør også sikre dig, at dæktrykket på dine vinterdæk er korrekt – både af hensyn til din sikkerhed, men også af hensyn til miljøet. Ifølge FDM vil et dæktryk på blot 0,5 bar for lidt typisk øge drivmiddelforbruget med 2-3 procent. Desuden slider du mere på dækkene og dækkenes levetid reduceres dermed betragteligt. Sikkerhedsmæssigt gør et for lavt dæktryk dækkene varme, hvilket kan medføre skade – bilen bliver ustabil ved manøvrering, og dækkene kan ikke overføre optimal bremsekraft. På en moderne bil betyder det også, at ABS og ESC ikke kan præstere optimalt.

”Der er derfor al mulig grund til både at få skiftet og tjekket dækkene op til den kommende vinterperiode,” siger Henrik Bundgaard.

Han peger på, at det også er en god ide at få tjekket bremser og ikke mindst batteriet op til vinteren, så bilen kan starte i det kolde vejr og har de bedste forudsætninger for at klare vinteren.

Alm. Brand havde 34.000 vejhjælpssager i 2022.

Gode råd, når du skal køre vinterkørsel

Hvis du skal ud at køre i sne- og frostvejr, er det en god idé at huske

  • varmt tøj, sko og handsker

  • et stort tæppe

  • vand og noget at spise, f.eks. en müslibar

  • slæbetov og sneskovl, hvis du skulle køre fast

  • startkabler, værktøj, stik

  • advarselstrekant (lovpligtig)

  • refleksvest (lovpligtig i Tyskland, men rigtig god at have med)