I virkeligheden er det bare vores hjerne, som spiller os et puds, når vi tror, at et genfærd lurer på os fra det hinsides, skriver Mirror.
Det mener forskere fra det Schweiziske Føderale Institut for Teknologi, som har lavet et forsøg, hvor de fik en række skræmte personer til at tro på, at de havde mødt et spøgelse.
Flere af testpersonerne var så forskrækkede over oplevelsen, at de forlod eksperimentet og smækkede med døren.
Læs også: Skræmt mor spørger: Er mit barn besat af et spøgelse?
Forskerne fik forsøgspersonerne til at tage en robothandske på, som styrede en enhed, der kløede dem på ryggen. Ved at udsætte reaktionstiden på den gadget, der kløede testpersonerne på ryggen, fik de en fornemmelse af, at noget overnaturligt var til stede i rummet.
- Nogle af personerne reagerede meget stærkt. De fortalte, at de ikke bare følte, at de blev rørt af noget, men at nogen ligefrem var til stede i rummet med dem, siger forsker Olaf Blanke til Mirror.
Ifølge Blanke lider mennesker, som mener, at de har set eller følt et spøgelse, af et fænomen, som han beskriver som 'dobbelt berøring'. Fænomenet går ud på, at hjernen svigter i den pågældende situation og i stedet skaber en alternativ version af hændelsen, som får os til at tro på, at der er et genfærd på spil.
Olaf Blanke mener, at reaktionen deler ligheder med skizofreni. Han håber nu på at bruge sin forskning til at afhjælpe symptomer på psykisk sygdom.
Måske burde man hellere hyre ham til at lave en uhyggelig forlystelse i Tivoli.
Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: