Ingen af parterne har grund til at være utilfreds de næste tre år på grund af den nye overenskomst for privatansatte, der er stemt på plads med et overvældende flertal.
Det vurderer Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, efter at 600.000 privatansatte fredag har fået en ny treårig overenskomst.
- Jeg synes, at overenskomsten er et udtryk for fælles forståelse mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, siger arbejdsmarkedsforskere.
Flemming Ibsen mener, at parterne er gået efter at sikre en ansvarsfuld omkostningsudvikling, som går ud på at beholde de private job i Danmark, så arbejdspladserne forbliver inden for rødt-hvidt territorium.
- Det har man sikret ved at aftale en treårig overenskomst, som giver nogle relativt beskedne omkostningsforhold for virksomhederne, siger Flemming Ibsen.
- Men omvendt har fagbevægelsen trods alt fået nogle goder ved forventede lønstigninger på mellem halvanden og to procent de næste tre år, tilføjer han.
Begge parter har ifølge arbejdsmarkedsforskeren god grund til at være tilfredse med den endelige overenskomstaftale.
- Dels fordi man har sikret virksomhederne arbejdsro i tre år med en rimelig omkostningsudvikling, som også forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne, siger Flemming Ibsen og fortsætter:
- Samtidig har man altså også sikret nogle forventede reallønsstigninger til lønmodtagerne.
Derudover ligger der flere sociale goder i den samlede pose for overenskomsten, som for eksempel giver forbedret forældreorlov og uddannelsesgoder til både faglærte og ufaglærte, lyder det fra Flemming Ibsen.
Overenskomsten er faldet på plads med 77,3 procent ja-stemmer til forligsmandens mæglingsforslag, mens den samlede stemmeprocent landede på 37,7 procent.
- Det giver den danske model for overenskomstforhandlinger en meget større legitimitet, end den har haft de forrige år, siger Flemming Ibsen om opbakningen.
Ved det forrige overenskomstresultat i 2012 stemte 69 procent "ja", mens denne omgangs høje stemmedeltagelse er den højeste siden 2000.
I 2012, ved den forrige overenskomstfornyelse, stemte 29 procent af medlemmerne.
/ritzau/