Folketinget ventes tirsdag at vedtage et forslag om militærindsats i det vestafrikanske land Mali. Indsatsen består af 30 specialtrænede soldater og et Hercules-transportfly med et prisskilt på 42 millioner kroner.
Det danske bidrag er vigtigt, for det kan bidrage til stabilitet i regionen, siger Signe Marie Cold-Ravnkilde, der blandt andet forsker i freds- og statsopbygningsprocesser i Vestafrika.
Spørgsmål: Kan det danske bidrag øge muligheden for fred?
- Ja. Danmarks bidrag vil øge muligheden for, at Minusma kan sikre freden, siger Signe Marie Cold-Ravnkilde.
Minusma er navnet for FN-indsatsen i området.
- Det danske bidrag står ikke alene, der er en FN-mission med et tungtvejende mandat til at sikre fredsaftalen mellem regeringen, Tuareg-separatisterne og pro-regeringsmilitserne, siger hun videre.
Den danske militærindsats kan hjælpe til med at opretholde den skrøbelige stabilitet, der på nuværende tidspunkt er i Mali.
Og stabilitet i Mali kan sikre stabilitet i Sahel-bæltet, der løber tværs over Vestafrika fra Atlanterhavet i vest til Det Røde Hav mod øst og ofte oplever tørkekatastrofer.
- En yderligere ustabilitet i Mali kan være med til at skabe ustabilitet i hele regionen. Det er uheldigt for europæisk sikkerhedspolitik, fordi Sahel-området er tæt på Europas grænser. Derfor har vi interesse i, at der er fred og stabilitet i Mali, siger Cold-Ravnkilde og tilføjer:
- Der er ikke meget, der tyder på, at folk flygter fra krisen i Mali til Europa. Men de flygter til nabolandene i Vestafrika - lande der i forvejen er præget af stor hungersnød, manglende ressourcer og har svært ved at håndtere presset.
- Derfor frygter vi, at der kan komme en humanitær krise i kølvandet på yderligere ustabilitet i Mali.
Mali er en tidligere fransk koloni og har siden selvstændigheden i 1960 hyppigt været præget af tørkekatastrofer og etniske konflikter, der har ført til flygtningestrømme.
/ritzau/