Rødvinsgigt eller podagra. Urinsyregigt har flere øgenavne, selv om den ikke er noget kært barn, for alle dem, der lider under den.
Den skyldes aflejring af urinsyre i et led og er den mest udbredte inflammatoriske gigtsygdom. Flere og flere rammes af den - blandt andet på grund af vores livsstil, stigende levealder og brug af vanddrivende medicin.
Urinsyregigt viser sig ved ømhed, hævelse og smerter i et eller flere led, der typisk kommer i voldsomme anfald.
De nyeste kliniske retningslinjer er imidlertid godt nyt til de mange, der har troet, at de aldrig slap af med den pinefulde gigtform.
Men urinsyregigt kan behandles så effektivt med medicin, at man ikke mærker noget til sygdommen. Det kræver blot, at medicinen gives i tilstrækkelige doser.
- Behandlingen af urinsyregigt har desværre længe været utilstrækkelig, så kun en mindre del af danskere med urinsyregigt fik den nødvendige behandling, siger overlæge Ole Slot fra Reumatologisk Afdeling på Rigshospitalet.
Problemet har været, at lægerne har været for tilbageholdende med doseringen af det mest brugte præparat, allopurinol.
- Af anslået 80.000 danskere med sygdommen er der 60.000 ikkekorrekt eller utilstrækkeligt behandlet. Blev de det, kunne de leve et helt normalt liv uden symptomer og smerter, siger han.
Mette Bryde Lind, der er direktør i Gigtforeningen, kalder urinsyregigt en negligeret sygdom, som der klæber både skyld og skam til.
- Det opfattes som en sygdom, der meget er ens egen skyld, og som uretfærdigt tilskrives, at man spiser forkert, med for meget rødt kød og for meget rødvin. Men vi griner jo ikke ad folks hjerteanfald på den måde, siger hun.
- Men det er på tide at tage disse patienter alvorligt og give dem den behandling, som virker, og som kan skåne dem for de store smerter, som mange har måtte leve med, siger hun.
/ritzau/