Justitsminister Karen Hækkerup (S) bør trække sine udtalelser, efter at Blekingegade-kommissionen afleverede sin beretning, tilbage eller modificere dem, skriver forfatter Peter Øvig Knudsen til ministeren i et åbent brev tirsdag.
Der er nemlig hverken sat punktum i sagen eller besvaret væsentlige spørgsmål, som ministeren ellers udtalte i kølvandet på kommissionens konklusioner, mener forfatteren bag to bestsellere om Blekingegadebanden.
- Med baggrund i de troværdighedsproblemer i forhold til befolkningen, som er aktuelle for både dit eget og andre folketingspartier, vil jeg derfor anbefale, at du trækker dine udtalelser om kommissions-beretningen tilbage eller modificerer dem, skriver Peter Øvig Knudsen.
Beretningen frifandt både Politiets Efterretningstjeneste, PET, og Justitsministeriet for at have modvirket det almindelige politis efterforskning af røverbanden, Blekingegadebanden.
- Ellers vil befolkningen kunne få det indtryk, at formålet med beretningen snarere end at afdække de væsentlige spørgsmål i Blekingegadesagen har været at stoppe debatten om myndighedernes håndtering, står der i brevet.
Blekingegadebanden var en venstreorienteret gruppe, som med flere millionrøverier og anden kriminalitet støttede Folkefronten til Palæstinas Befrielse, PFLP, fra starten af 1970'erne og til slutningen af 1980'erne.
Ved et røveri i 1988 af et postkontor i Købmagergade i København skød og dræbte røverbanden en politibetjent.
To år før havde PET konkluderet i en rapport, at Blekingegadebanden inden for kort tid vil slå til igen med et våbnet røveri. Den oplysning fik det almindelige politis efterforskere ikke.
Forfatteren bruger et tankeeksperiment om en dansk, islamistisk terrorgruppe, der lavede et angreb i netop Købmagergade, som argumentation.
- Og (hvis, red.) PET siden viste sig gennem flere år at have haft et lige så indgående kendskab til gruppen, som den ifølge tjenestens egen, ovennævnte rapport havde om Blekingegadebanden to år før Købmagergade-kuppet, skriver forfatteren.
- Ville vi så være tilfredse med en undersøgelse, der ikke fandt en eneste fejl hos PET? Og en justitsminister, der erklærede sagen for fuldt oplyst og afsluttet, spørger Peter Øvig Knudsen retorisk i brevet.
Næsten 70 personer er blevet afhørt af kommissionen, der består af tre medlemmer og af en udspørger.
/ritzau/