Der er altid al mulig grund til at holde et kritisk øje med, hvordan Nets bliver drevet, og hvad det betyder for forbrugerne - uanset om virksomheden bliver solgt eller ej.
Det siger vicedirektør Vagn Jelsøe, Forbrugerrådet Tænk.
- Vi er altid kritiske overfor Nets og deres monopolsituation på det finansielle marked, siger han.
I dag er Nets ejet af Danske Bank, Nordea, norske DnB, Nationalbanken og et par hundrede mindre banker. Netop nu er salget af Nets i sin sidste og afgørende fase, og flere udenlandske kapitalfonde står angiveligt i kø for at købe virksomheden.
- Salget kan være en anledning for de politikere, der nu får tics ved tanken om, at der kommer en amerikansk kapitalfond og køber Nets til at lave et serviceeftersyn af dankortet, NemID og prisstrukturen, siger han og fortsætter:
- Fordi det er gennem regler og lovgivning, at vi skal sikre, at det fungerer, uanset hvem der ejer Nets.
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) mener, at bekymringen for et ejerskifte er helt ubegrundet, fordi staten som hidtil vil have kontrol med dankortet og NemID via lovgivningen.
- Det er i forvejen private, der ejer Nets, og det bliver så nogle nye private. Hvorfor bekymre sig over det, siger han.
Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti er imod et opkøb. Alle tre partier frygter, at salget af Nets kan føre til prisstigninger for danskerne og underminere et velfungerende og billigt betalingssystem.
- Det kan ikke blive dyrere, siger Henrik Sass Larsen.
- Der er jo indgået aftaler om dankortet og de andre tjenester ganske lang tid frem i tiden, siger han.
Nets blev sat til salg sidste år og ventes at indbringe mellem 11 og 15 milliarder kroner. Heraf kommer Danske Bank og Nordea til at tjene et par milliarder.
EU arbejder i øjeblikket på et direktiv, der skal regulere og begrænse adgangen til, hvad man må tage af gebyrer, når man handler på nettet.
/ritzau/