Rusland er i gang med en propagandakrig om Ukraine, lyder det fra Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.
I et debatindlæg i Politiken beskriver han Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim som en "brat afslutning" på et ellers styrket samarbejde mellem Nato og Rusland. Samtidig er en ordkrig i gang:
- Titusindvis af bevæbnede russiske soldater står klar ved den ukrainske grænse, og i mellemtiden fører Rusland propagandakrig på en måde, som ikke er set siden afslutningen på den kolde krig.
- Målet er at forvrænge sandheden, fjerne opmærksomheden fra Ruslands ulovlige handlinger og undergrave de ukrainske myndigheders autoritet, skriver Anders Fogh Rasmussen i sit indlæg i Politiken.
Som eksempel på informationskrigen peger han blandt andet på, at Rusland anklager Nato for at bryde et løfte aflagt i 1990 om aldrig at udvide til Central- og Østeuropa.
- Men sandheden er, at der aldrig blev afgivet et sådant løfte, og at de russiske ledere ikke har formået at fremlægge et eneste dokument, som underbygger dette udsagn, lyder det fra Natos generalsekretær.
Han afviser også, at der er hold i beskyldninger fra Rusland om, at Nato har blandet sig i interne ukrainske anliggender.
- Tiden er inde til at få øjnene op for, hvad disse påstande i virkeligheden er: et røgslør, som skal skjule Ruslands egne brudte løfter, indgriben i Ukraine og forsøg på optrapning, siger Fogh.
Torsdag afslørede Nato fotos, der ifølge forsvarsalliancen viser 35.000-40.000 russiske styrker ved siden af tanks og pansrede køretøjer - klar til at gå ind over grænsen til Ukraine. Nato sagde, at billederne blev taget mellem 22. marts og 2. april.
Men en højtstående russisk militærkilde svarede igen ved at påstå, at de blev taget i august sidste år, skriver det statslige nyhedsbureau RIA ifølge Reuters.
- Disse fotografier blev distribueret af Nato for at vise russiske styrker i det militære distrikt i syd, hvor der sidste sommer blev afviklet forskellige øvelser, nogle af dem tæt på grænsen til Ukraine, sagde kilden ifølge det russiske nyhedsbureau RIA.
Den russiske præsident, Vladimir Putin, sikrede sig i marts politisk mandat til at sende russiske styrker ind i Ukraine i det tilfælde, at det russiske mindretal kom under pres efter omvæltningerne i den tidligere sovjetrepublik.
/ritzau/