Første dansker ramt af hjernebetændelse: Folk i disse områder skal passe særligt på

Kamille Isaksen

26 uger siden

|

21/06/2024
Nyheder
Foto: Statens Serum Institut
Årets første tilfælde af TBE i Danmark.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den flåtoverførte TBE-virus har forårsaget årets første danske tilfælde af centraleuropæisk hjernebetændelse. En person blev smittet i maj og er bosat i Nordsjælland, hvor der har været en stigning i både antal smittede og en større geografisk udbredelse de seneste år.

Udover det kendte risikoområde i Tisvilde Hegn og omegn vurderer SSI, at der også kan være en vis smitterisiko i flere andre nordsjællandske skove.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

”Smitten er normalt knyttet til ophold i risikoområder, og typisk uden for stierne, men der er også set TBE-tilfælde, hvor patienten ikke har udvist kendt risikoadfærd med ophold i skov eller krat. En mulig men mere sjælden smittevej er smitte fra husdyr fx hunde, som kan bære flåter i pelsen, som så overføres til mennesker,” fortæller Peter H.S Andersen, der er afdelingslæge og afsnitsleder på SSI.

Smitte med TBE-virus sker i Danmark via bid fra flåter. I modsætning til borreliabakterien, som også smitter via flåter, overføres smitte med TBE-virus meget hurtigt efter, at flåten har bidt sig fast i huden, da TBE-virus findes i flåtens spytkirtler.

”Det er derfor vigtigt at fjerne en flåt, så snart man opdager den. Enten med fingrene eller med en pincet eller en særlig flåttang. Det er ikke afgørende, om man kan fjerne hele flåten. Efter fjernelse af flåten er det fortsat vigtigt at være opmærksom på et rødt udslæt, som typisk efter 1-2 uger breder sig ringformet ud fra det sted, hvor flåten har siddet, da dette kan være tegn på lokal infektion med borreliabakterien,” fortæller Peter H.S Andersen.

Risiko og gode råd

I 2023 blev der påvist 12 tilfælde af TBE med formodet smitte i Danmark (7 på Sjælland og 5 på Bornholm) mod 5 tilfælde året før. SSI vurderer i en nylig risikovurdering, at der vil ske en vis vækst af smitten i Danmark i de kommende år, både i antal tilfælde og i form af nye risikoområder. TBE er dog fortsat en sjælden sygdom i Danmark, hvor risikoen for at udvikle nerveforstyrrelser og lammelser efter infektion med borreliabakterien aktuelt er 20-25 gange større. Således blev der i Danmark i 2023 påvist 254 tilfælde af neuroborreliose.

”Risikoen for flåtbid kan minimeres ved at have så få bare hudområder som muligt, når man færdes i naturen fx ved at anvende lange bukser i gummistøvler og langærmet trøje. Derudover kan nogle myggeafvisende midler også have en forebyggende effekt mod flåtbid,” forklarer Peter H.S Andersen.

Der findes en vaccine mod TBE, som kan overvejes, hvis man bor eller opholder sig jævnligt i kendte eller mulige risikoområder fra forår til efterår og færdes regelmæssigt i skov eller krat – eller får flåter på sig alene ved at færdes på stier. Risikoperioden i Danmark er normalt fra maj til og med oktober måned, og vaccination på i alt tre doser bør derfor påbegyndes inden da.

Kendte risikoområder:

  • Bornholm

  • Tisvilde Hegn og omegn (Halsnæs og Gribskov kommuner)

Derudover vurderer SSI, baseret på påviste tilfælde siden 2021 i de sammenhængende nordsjællandske skovområder, at der kan være et eller flere afgrænsede risikoområder i følgende kommuner:

  • Lyngby-Taarbæk

  • Allerød

  • Fredensborg

  • Furesø

  • Helsingør

  • Hillerød

  • Hørsholm

  • Rudersdal

  • Værløse

Mulige risikoområder (et eller flere afgrænsede risikoområder pga. optræden af sporadiske tilfælde i følgende kommuner):

  • Vordingborg

  • Faxe