Lørdag aften tog Ukraine sejren i Globen i Stockholm, da der for 61. gang blev afholdt Eurovision.
Men selv om der har været spekulationer om, hvorvidt både sangen "1944", som landet vandt med, og sejren over blandt andet storfavoritten Rusland, har politiske undertoner, så mener DR's underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, der er ansvarlig for melodigrandprix, ikke at det er på tale.
- Jeg ser ikke melodigrandprix som et politisk show, og jeg synes ikke, det sender et signal, at Ukraine vinder. Det er bare en skøn sang, som europæerne har valgt, siger han.
Sangen "1944", der bliver sunget af Jamala, handler om Sovjetunionens deportation af Krim-tatarerne til Centralasien. Det er stadig et betændt sår for Ukraine, der også nu ligger i politisk slagsmål med Rusland.
"1944" blev inden Eurovision undersøgt af EBU (European Broadcasting Union), fordi der var tvivl om, hvorvidt den indeholdt politiske budskaber. Den blev dog frikendt.
Men kan vi lære noget af den ukrainske sejr? Muligvis, mener Jan Lagermand Lundme.
- Den har ingen direkte indflydelse på, hvordan vi afholder vores grandprix. Vi skal stadig vælge ti gode sange, som en jury og de danske tv-seere så skal stemme om, siger han.
- Men i år er der langt flere inderlige sange med store følelser, der har klaret sig godt. Det kan man jo godt lige gå og tænke lidt over, siger han.
Næste år skal showet afholdes i Ukraine, og det glæder underholdningschefen sig til.
- Jeg tror, vi kan se frem til et flot show. Jeg forestiller mig, at det kommer til at være anderledes, det er jo et helt andet sted i verden end de lande, der har været værter de seneste år, siger han med hentydning til blandt andet Østrig, Danmark og Sverige.
Men uanset, hvem der afholder konkurrencen, er én ting sikkert, mener han.
- Det handler om musik, og det handler om at mødes på tværs af grænser, og det kommer det også til at handle om næste år, siger Jan Lagermand Lundme.
/ritzau/