Fagforbundet FOA ser flere gode elementer i regeringens nye udspil, som skal sikre bedre vilkår for unge mennesker, der kommer til Danmark som au pair.
Men for de familier, der åbner hjemmet for en au pair, er udspillet ikke uden problemer, mener FOA's formand. Bliver regeringens forslag til virkelighed, vil de nemlig stå alene med beslutningen om, hvorvidt au pairen skal sendes ud af landet eller ej, hvis hun bliver gravid.
- Jeg synes, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) spiller sorteper over på værtsfamilierne med det her udspil, siger forbundsformand Dennis Kristensen.
I dag får en kvindelig au pair inddraget sin opholdstilladelse med det samme, hvis hun bliver gravid. Selv hvis værtsfamilien ønsker at beholde hende, skal hun være ude af landet inden for en måned.
Men det har fået flere unge kvinder til at gå under jorden. Beskæftigelsesministeren vil derfor ændre reglerne, så opholdstilladelsen kun inddrages, hvis værtsfamilien eller au pairen opsiger deres kontrakt.
- Det er godt, at regeringen lægger op til at fjerne den automatiske hjemsendelse, så snart der konstateres en graviditet, siger Dennis Kristensen og fortsætter:
- Men når en au pair bliver gravid, har værtsfamilien i virkeligheden indgået en kontrakt på vilkår, som ikke kan føres ud i livet. Derfor burde de også kunne opsige kontrakten uden at bære ansvaret for, at au pairen bliver sendt ud af landet.
I stedet bør samfundet tage over og sørge for den gravide, indtil fødslen er veloverstået, mener han.
Hvis en familie fremover vælger at beholde deres gravide au pair, ryger hendes opholdstilladelse dog uanset hvad, i det øjeblik hun føder. Efterfølgende vil hun højst kunne blive i landet i to måneder, viser et svar fra beskæftigelsesministeren til DF's udlændingeordfører, Martin Henriksen.
Dennis Kristensen understreger, at han ser flere gode elementer i regeringens udspil, men at fagforbundet helst så, at au pair-ordningen sidestilles med rigtigt arbejde.
Udspillet lægger blandt andet også op til, at au pairer i fremtiden skal have 4000 kroner om måneden i lommepenge - inklusive kost og logi - for en 30 timers arbejdsuge i modsætning til i dag, hvor de får 3250 kroner.
/ritzau/